Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Enes Abanoz *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Rea, P. W., Irving, D. K. 2010. "*Producing and directing the short film and video*" (4th ed). Amsterdam ; Boston: Focal Press. Campbell, J. 2013. "*Kahramanın Sonsuz Yolculuğu*". (S. Gürses, Çev.). İstanbul: Kabalcı. Mercado, G. 2022. "*The Filmmaker’s Eye: Learning (And Breaking) the Rules of Cinematic Composition*" . New York: Focal Press. https://www.studiobinder.com/

Dersin İçeriği

Yapım Süreci Mantığı: Yapım öncesi, yapım ve yapım sonrası aşamaları, senaryo geliştirme süreci, yapımcı ve yönetmenin görev ve sorumlulukları. Senaryo Unsurları: Senaryo oluşturma süreci, sinopsis ve treatment kavramları, senaryo geliştirme, karakter, mekan, nesneler, kısa film süresi. Hikaye ve Kahraman: Joseph Campbell’ın kahramanın yolculuğu yaklaşımı, kahramanın yolculuğu adımları. Senaryo Formatı ve Yazma Unsurları: Senaryo formatı, örnek senaryoların incelenmesi, diyalog, karakter, parantez kullanımı, geçişler, montaj, sahne başlıkları. Senaryo Dökümü: Karakter, kostüm, mekan, efekt, araç gibi unsurların belirlenmesi, çekim planı, çekim listesi. Takvim ve Bütçe: Çekim takvimi belirleme, bütçe planlama, yönetmenin takvim ve bütçe sürecindeki sorumlulukları. Ekip Oluşturma ve Oyuncu Kadrosu: Gerekli ekip üyeleri ve görevleri, oyuncu seçim süreci, yönetmen ve yapımcının sorumlulukları.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, öğrencilere kısa film yapım sürecini anlatarak, onları kısa film yapımında kullanılan temel kavramlarla ve süreçlerle tanıştırmak ve kısa film projeleri geliştirmelerini sağlamaktır. Ayrıca, öğrencilerin senaryo yazma, takım oluşturma, bütçe planlama ve yapım sürecinin farklı aşamalarında yönetmenlik ve yapımcılık rollerini anlamalarını hedefler.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 H1: Yapım Süreci Mantığı
2 H2: Senaryo Unsurları
3 H3: Hikaye ve Kahraman
4 H4: Senaryo Formatı ve Yazma Unsurları
5 H5: Senaryo Dökümü
6 H6: Takvim
7 H7: Bütçe
8 H8: Vize Sınavı (Kısa film senaryosu, döküm senaryosu)
9 H9: Ekip Oluşturma
10 H10: Oyuncu Kadrosu
11 H12: Proje Çalışması
12 H12: Proje Çalışması
13 H13: Kurgu
14 H14: Final Ödevi