Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Filiz Erdoğan Tuğran *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Sanat Kültür Toplum dersi görsel kullanılarak işlenmesi gereken bir derstir, değişen sanat akımları, yaşanan toplumsal arka plan, ortaya çıkan eserler her daim öğrenciye örneklerle gösterilerek anlatılmaktadır. Ders, sanatın ortaya çıkışından bu yana geçen süreç içerisinde sanatın kültürün ve toplumun birbirleri ile nasıl etkileşim içinde olduğunu sunmayı amaçlar. Dolayısıyla bir sanat akımı içinde bulunduğu toplumsal süreç ve kültürel bağlamdan ayırılmadan anlatılmaktadır. 1900'lü yıllara kadar Resim, Müzik, Edebiyat, Mimari, Heykel gibi alanlarla sınırlı kalan ders özellikle 1900'lü yıllardan sonra yaşanan sanatsal gelişmeleri Sinema üzerinden ele almaktadır. Tüm diğer alanların da olduğu gibi, toplumdan ve kültürden etkilenen sinema toplumu ve kültürü de etkilemeyi sürdürür. Vizeden sonraki konular dahilinde hareketsiz resimlerin, müziğin, edebiyatın yanında hareketli görüntüler de olmaktadır. Ayrıca ders sürekli yenilenen galerilerden konularla gündemi takip edecektir. Bu sene 16.'sı düzenlenen İstanbul Uluslararası Bienali üzerine konuşulacak, toplumu ilgilendiren içinde bulunduğumuz dönemin en büyük sorunlarından biri haline gelen dünyanın atıklarından oluşan ve 7. Kıta adı verilen dev çöp yığını üzerinden tartışmalar yapılacaktır. Sanatın geldiği son noktada sanat toplum ve kültür için kurtarıcı bir rol oynabilecek mi sorusu sorulacaktır. Ders en son 2023-2024 eğğitim ve öğretim döneminde güncellenmiştir, ders hakkında ayrıntılı bilgiler öğrencilere sunulmuştur.

Dersin İçeriği

Ders esnasında Tom Melick'in editörlüğünde 2014 yılında basılmış olan "Tarih Boyunca Sanat: Dünya Sanat Tarihinde Üsluplar ve Akımlar" isimli kitabı ve David Hopkins'in "Modern Sanattan Sonra, 1945-2017" isimli kitaplarından faydalanılacaktır. Ayrıca ders sürekli yeni çıkan kitap ve online müzelerin sanatsal aktiviteleri ekseninde güncellenecektir.

Dersin Amacı

Derste Ernst Gombrich'in Sanatın Öyküsü isimli kitabından yola çıkılarak tarih boyunca sanatın gelişimi üzerinden durulacak, önemli sanat akımları, içine doğdukları kültürel ve toplumsal süreçler bağlamında değerlendirilmeye çalışılacaktır. Ancak güncelliğini Post-Modern dönemde yitirmiş olan bu kitap sadece belli başlı akımların tarihsel süreçlerini izlemek için kullanılacaktır. Bu kaynaktan yola çıkılarak kullanılacak asıl kaynaklar Ernst Gombrich'in Sanatın Öyküsü , Tarih Boyunca Sanat, Dünya Sanat Tarihinde Üsluplar ve Akımlar, David Hopkins'in Modern Sanattan Sonra, 1945-2017 kitapları olacaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Sanat tarihinin şüphesiz en önemli akımlarından biri olan klasisizm akımı Ernst Gombrich’in Sanatın Öyküsü isimli kitabındaki ilgili bölüm ekseninde incelenecek ve akımın içine doğduğu kültürel ve toplumsal şartlarla ilgili tartışmalar yapılacaktır.
2 Sanat Akımları
3 Sanat Akımları
4 Sanat Akımları
5 Sanat Akımları
6 Sanat Akımları
7 Sanat Akımları
8 Sanat Akımları
9 Arasınav
10 Sanat Akımları
11 Sanat Akımları
12 Sanat Akımları
13 Sanat Akımları
14 Sanat Akımları
15 Sanat Akımları
16 Final Sınavı