Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
İPLİKÇİOĞLU, Bülent, Eskiçağ Tarihi’nin ana Hatları, İstanbul, 1990. NISSEN, J. Hans, Ana Hatlarıyla Mezopotamya, İstanbul, 2004. HOUT, Jean-Louis ve diğ., Kentlerin Doğuşu, Ankara, 2000. MAISELS, C. Keith, Uygarlığın Doğuşu, Ankara, 1999. ARSEBÜK, G., İnsan ve Evrim, İstanbul. 1995. BAHN, P., Arkeolojinin ABC’si, İstanbul, 1999. ÇEVİK, Ö., Tarihte İlk Kentler ve Kentleşme Süreci, İstanbul, 2005. ÖZBEK, M., İnsanın Tarihöncesi Evrimi. İstanbul, 2010. SEVİN, V., Anadolu Arkeolojisi, İstanbul, 2003. ÖZDOĞAN, M. – BAŞGELEN, N., Türkiye’de Neolitik Dönem, İstanbul, 2007.
Dersin İçeriği
Yaşamış olduğumuz dünyanın oluşumundan tarihi devirlere kadar geçen süreçte insanoğlunun var oluşu ve gelişimi incelenecektir. Tarih öncesi Mezopotamya ve Anadolu toplumlarının kültürel yaşamlarından başlayarak tarihi dönemlerin başlangıcına kadar geçen süreçteki toplumsal dönüşüm ve gelişimler incelenecektir.
Dersin Amacı
Eskiçağ tarihi araştırmalarının doğuşu ve eskiçağ tarihi ile ilişkili bilimler hakkında bilgi vermek. Dünyanın doğuşundan başlayarak ilk insan türleri incelendikten sonra ilk yerleşimler hakkında bilgi vermek. Tarih öncesi çağlarda Mezopotamya ve Anadolu’nun durumu hakkında bilgiler vermek. Toplumun modernleşmesinde ilk etkenler olan din ve devlet kavramlarının oluşumu hakkında bilgiler vermek. Toplumsal sınıflaşmanın ortaya çıkışı hakkında bilgiler vermek.