Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Ali Uzun Doç. Dr. Muhammet Bahadır *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Ana kaynakları kitaplar oluşturmaktadır. 2. Yardımcı materyal olarak makaleler verilmektedir. 3. Araziden alınmış örnekler gösterilmektedir. 4. Videolar öğrencilere sunulmaktadır. 5. Sunumlar hazırlanmakta ve öğrencilere verilmektedir. 6. Tahtaya çizimler yapılarak öğrencilerinde çizmesi sağlanmaktadır. 7. Coğrafyanın olmazlarından olan atlas kullanımı düzenli olarak öğrencilere yaptırılmaktadır. 8. Alan sınavında çıkmış sorular sınavda konuya göre cevaplanmaktadır.

Dersin İçeriği

DERS SUNUSU: 1. Dersin her konusu ile ilgili hazırlanmış sunumlar. 2. Animasyonlar ve şekiller. 3. Ülkemizden konuya ait arazi çalışmalarında farklı dönemlerde çekilmiş fotoğraflar. 4. Akıllı tahta kullanımı ve çizimlerin yapılması. 5. Sözel anlatım ve interaktif katılımın sağlanması 6. Konu ile ilgili alan sınavında çıkmış soruların öğrencilere sorulup cevaplandırılması yapılmaktadır. DERS MATERYALİNİN PAYLAŞIMI: 1. Sunumlar öğrencilere bilgisayar ortamında verilmektedir. 2. Kitaplar ilk derste tanıtılmakta ve isteyen öğrencinin bu kitapları alabileceği söylenmektedir. 3. Öğrencilerin ders esnasında not tutmalarına zaman verilmektedir.

Dersin Amacı

DERS KİTABI KAYNAKLARI: ERİNÇ, S., (2012), “Jeomorfoloji – I”, (Güncelleyenler: Ahmet ERTEK ve Cem GÜNEYSU) Güncelleştirilmiş Yeni Basım, Der Yayınları. ERİNÇ, S., Jeomorfoloji-II (2. Baskı).İstanbul Üniversitesi Yayınları No. 1628, İstanbul. İZBIRAK, R. 1958. Jeomorfoloji-Analitik ve Umumi(2. Baskı). Ankara Üniversitesi DTCF Yayınları No. 127, Ankara. HOŞGÖREN, M., Y. 2011, Jeomorfoloji Terimleri Sözlüğü I, (1. Baskı). Çantay Kitapevi, İstanbul, Türkiye. Erkal, T. ve Taş, B. (2013). Jeomorfoloji ve İnsan (Uygulamalı Jeomorfoloji). İstanbul: Yeditepe Yayınevi. Biricik, S. A. (2009). Fiziki Coğrafya Jeomorfoloji ile Hidroloji’nin Temel Prensipleri ve Araştırma Yöntemleri, Cilt-I, Gonca Yayınevi, İstanbul. HOŞGÖREN, M. Y., Jeomorfolojinin Ana Çizgileri-I. İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Yayınları No. 3132, İstanbul, 1983, s.188. GÜNEY, E., Jeomorfoloji. Tekağaç Eylül Yayıncılık, Yayın No.48, Dizi No: 4, ISBN: 975-88821-8, Ankara, s.347. Ketin , İ. 1977. Genel Jeoloji Cilt I, İstanbul Teknik Üniversitesi Kütüphanesi Sayı 1096, İstanbul. Yalçınlar, İ. 1996. Strüktüral Jeomorfoloji-I. Öz Eğitim Yayın No. 15, ISBN: 975-8004-07-7, Konya. Yalçınlar, İ. 1969. Strüktüral Morfoloji-II, İstanbul Üniversitesi Yayınları No. 878, İstanbul,, s. 943.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dersin içeriği, ve kaynakları. Morfojenetik bölge çeşitleri ve temel şekillendirme süreçleri.
2 Kurak bölgelerin temel özellikleri ve başlıca şekillendirme etmenleri.Kurak bölgelerin temel özellikleri ve başlıca şekillendirme etmenleri.
3 Rüzgar aşındırması; deflasyon, korrazyon ve atrizyon. Başlıca rüzgar aşındırma şekilleri.Rüzgar aşındırması; deflasyon, korrazyon ve atrizyon. Başlıca rüzgar aşındırma şekilleri.
4 Rüzgar biriktirme şekilleri. Kumulların sınıflandırılması ve başlıca kumul tipleri.
5 Kurak bölgelerin kapalı havzaları ve başlıca bölümleri. Kurak bölgelerde topoğrafyanın gelişimi.
6 Karstik sahaların temel özellikleri. Karstik şekillerin sınıflandırılması.
7 Karstlaşma, litoloji ve iklim.
8 Karstlaşma, toprak ve iklim.
9 Yüzey karstı şekilleri: Lapya, dolin, polye
10 vize sınavı
11 Derinlik karstik şekilleri: Mağaralar ve damlataşları
12 Buzulların oluşumu ve buzul çeşitleri: Örtü buzulları, vadi buzulları.
13 Periglasiyal süreçler: Donma-çözülme, fiziksel parçalanma, etc.
14 Periglasiyal süreçler: Donma-çözülme, fiziksel parçalanma, etc.
15 Periglasiyal süreçler: Donma-çözülme, fiziksel parçalanma, etc.
16 Periglasiyal süreçler: Donma-çözülme, fiziksel parçalanma, etc.