Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Ali Suat Gözcü *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

-Ahmet Aslan, İlkçağ Felsefe Tarihi, cilt: 1-4, Bilgi Üniversitesi yayınları. - Walter Kranz, Antik Felsefe, Sosyal Yayınları. - Wilhelm Capelle, Sokrates'ten Önce Felsefe I-II, Kabalcı Yayınları. - Jonathan Barnes, Sokrates Öncesi Yunan Felsefesi, Cem Yayınevi. - Eduard Zeller, Grek Felsefesi Tarihi, Say Yayınları. - Platon, Diyaloglar I-II, Remzi Kitabevi. - Platon, Devlet, Remzi Kitabevi. - Aristoteles, Metafizik I-II, Ege Üniversitesi Yayınları. - Aristoteles, Nikomakhos'a Etik, Ayraç Yayınevi. - Aristoteles, Organon I-V, MEB Basımevi. - Aristoteles, Poitika, Remzi Kitabevi. -Hasan Aydın, Mitos'ta Logos'a Eski Yunan Felsefesinde Aşk, Bilim ve Gelecek Yayınları.

Dersin İçeriği

Düşünceleri incelenecek temel yazar ve filozoflar: Homeros, Hesiodos, Thales, Anaximandros, Anaksimenes, Pythogoras, Ksenophanes, Herakleitos, Parmenides, Zenon, Empedokles, Anaksagoras, Demokritos, Sofistler, Sokrates, Platon, Aristoteles, Epikür, Stoacılar.

Dersin Amacı

Bu ders Antikçağ boyunca felsefi düşüncenin nasıl doğduğunu ve değiştiğini kavratmayı; birlik ve çokluk, değişim ve özdeşlik gibi temel felsefi problemleri ve gerilimleri tarihsel olarak tespit etmeyi; Antikçağda bilgi, erdem, toplum kavrayışlarını incelemeyi ve bu amaç doğrultusunda da bu değişime yön vermiş Antik Yunan düşünürlerinin fikirlerine odaklanmayı amaçlamaktadır. Dönemin kültürel, sosyal ve siyasal yapısını tanıtmak da dersin amaçlarına dahildir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Antik Yunan mitolojisi ve felsefe
2 Pre-Sokratikler
3 Pre-Sokratikler
4 Pre-Sokratikler
5 Pre-Sokratikler
6 Sokrates
7 Platon
8 Platon
9 Vize
10 Aristoteles
11 Aristoteles
12 Helenistik dönem
13 Helenistik dönem
14 Helenistik dönem
15 Helenistik dönem
16 Final sınavı