Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Roger Garaudy, İnsanlığın Medeniyet Destanı, çev. Cemal Aydın, Pınar Yayınları, İstanbul 1995 Oral Sander, Siyasi Tarih, I. Cilt: İlkçağlardan 1918'e, İmge Kitabevi, Ankara 1989-2001; II. Cilt: 1918-1994, Ankara 1989-2005 Tarih Boyunca Akdeniz Uygarlıkları, haz. David Abulafia, Oğlak Yayıncılık, İstanbul 2004 İsmail Râci el-Fârûkî - Luis Lâmia el-Fârûkî, İslam Kültür Atlası, New York 1986,( çev. M. Okan Kibaroğlu-Zerrin Kibaroğlu), İnkılâb Yayınları, İstanbul 1991-1999 İslam Kurumları ve Medeniyeti, Anadolu Ünv. Yay. Nurettin Topçu, Kültür ve Medeniyet, Dergâh Yayınları, İstanbul 1998
Dersin İçeriği
Tarım devrimi, Orta Doğu, Afrika ve Asya´da ilk uygarlıkların yükselişi. Klasik Yunan ve Hellenistik dünya, Roma ve İmparatorluğu. Uygarlığın yayılışı ve göçler. Bizans ve Avrupa. İslamiyet´in doğuşu ve yayılışı, Afrika uygarlıkları, Batı uygarlığı, Ortaçağlar, Rönesans, Aydınlanma dönemi, Fransız ve Sanayii devrimleri. Dünya ekonomisi. Rusya´nın yükselişi, Batı dışında sanayileşme, I. Dünya savaşı, ikinci küresel çatışma, küreselleşme: dünya tarihi 1990-2012.
Dersin Amacı
Dünyanın yaratılışından günümüze değin, insanın nitelikli bir sosyal yapı içerisinde yaşamasını mümkün kılan değerler çerçevesinde, yine insan tarafından ortaya konan olaylar ve eserlerin akış hattıdır. Bir başka deyişle, dünyada insanoğlunun neslini insanca sürdürmesine imkân veren maddî-manevî değerlerin yaşatılması mücadelesinin tarihidir. Bu değerleri koruma ve geliştirme görevinin tarih boyunca hangi milletlere, hangi şartlarda verilip geri alındığının araştırılmasıdır.