Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Işık, K. 2022. Bakteri Kültür ve Fermentasyon Teknikleri Ders Notu.1.Çökmüş, C (Çeviri Edt.) 2010. Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi, Palme Yayıncılık. 2. Arda, M. 2000. Temel Mikrobiyoloji. 2.baskı Medisan Yayın Serisi:45, Ankara.
Dersin İçeriği
Biyoteknolojik önemi olan mikroorganizmaların izolasyonu, kültürleme ve stoklama teknikleri, Kültür Kolleksiyonlarının tanıtımı, önemi ve bunlara ulaşım yolları. Bakteriyal metabolitler, primer ve sekonder metabolitler arsındaki ilişki. Sekonder metabolitlerden antibiotiklerin sınıflandırılması, B-laktam antibiyotikleri, üretilmesi ve saflaştırma metotları, Makrolit antibiyotiklerin üretilmesi ve saflaştırma metotları, Tetrasiklinlerin üretimi ve saflaştırma metotları, aminoglikosidler, polipeptid antibiyotikleri.
Dersin Amacı
Biyoteknolojik önemi olan mikroorganizma ve bu organizmalardan elde edilen ürün çeşitlerini, aerobik ve anaerobik fermentörlerin genel şartlarını, primer (alkol, enzim, v.s.) ve sekonder metabolit (antibiyotik) üretim yollarının öğrenilmesi.