Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. İbrahim Özkoç *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1- Adams, M.R. and Moss, M.O. 2008, Food Microbiology, Third Edition, Royal Society of Chemistry. 2-Frazier,W.C.; Westhoff,D.C., 1978, Food Microbiology, Mc Graw – Hill, Inc,NY. 3-Ray, B. and Bhunia,A., 2008, Fundamental Food Microbiology,Fourth Edition, CRC Press. 4-Akçelik, M.; Ayhan,K.,Çakır,İ. ve ark. 2000, Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları, Armoni Matbaacılık Ltd.Şti. Ankara.

Dersin İçeriği

Gıdalar ve mikroorganizmalar; mikrobiyal bulaşma kaynakları; gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler ; indikatör mikroorganizmalar; gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar; gıdaların korunması ve saklanması; gıda güvenliği ve HACCP.

Dersin Amacı

Bu dersin başlıca amacı, öğrencilere gıda mikrobiyolojisinde temel konuları öğretmek ve gıda- mikroorganizma ilişkileriyle birlikte gıdaların korunması ve saklanması, hijyen gibi konularda bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Mikroorganizmalar ve gida ilişkisinin kısa geçmişi
2 Mikroorganizmalar-Bakteriler, Funguslar, mayalar ve diğerleri
3 Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları
4 Gıdalarda Mikrobiyal Gelişmeyi etkileyen Faktörler
5 Gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizmalar
6 Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar
7 Gıdalarda İndikatör mikroorganizmalar
8 Fermente Gıdalar
9 Ara Sınav
10 Gıdalarda Mikrobiyal kontrol-Sanitasyon ve hijyen
11 GıdalardaYararlı Mikroorganizmalar
12 Mikrobiyal Biyokoruyucular ve Nanoteknoloji
13 Gıdalardaki Mikroorganizmaların Saptanması ve Belirlenmesi
14 Gıda Güvenliğinin İzlenmesi ve Tehlike Analizi Kritik Kontrol Noktaları