Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. İbrahim Özkoç *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1- Adams, M.R. and Moss, M.O. 2008, Food Microbiology, Third Edition, Royal Society of Chemistry. 2-Frazier,W.C.; Westhoff,D.C., 1978, Food Microbiology, Mc Graw – Hill, Inc,NY. 3-Ray, B. and Bhunia,A., 2008, Fundamental Food Microbiology,Fourth Edition, CRC Press. 4-Akçelik, M.; Ayhan,K.,Çakır,İ. ve ark. 2000, Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları, Armoni Matbaacılık Ltd.Şti. Ankara.

Dersin İçeriği

Gıdalar ve mikroorganizmalar; mikrobiyal bulaşma kaynakları; gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler ; indikatör mikroorganizmalar; gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar; gıdaların korunması ve saklanması; gıda güvenliği ve HACCP.

Dersin Amacı

Bu dersin başlıca amacı, öğrencilere gıda mikrobiyolojisinde temel konuları öğretmek ve gıda- mikroorganizma ilişkileriyle birlikte gıdaların korunması ve saklanması, hijyen gibi konularda bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Mikroorganizmalar ve gida ilişkisinin kısa geçmişi
2 Mikroorganizmalar-Bakteriler, Funguslar, mayalar ve diğerleri
3 Mikrobiyal bulaşma kaynakları
4 Gıdalarda Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen Faktörler
5 Gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizmalar
6 Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar
7 Gıdalarda İndikatör mikroorganizmalar
8 Fermente Gıdalar
9 Arasınav
10 Gıdalarda Mikrobiyal Kontrol-Sanitasyon ve Hijyen
11 Gıdalarda Yararlı Mikroorganizmalar
12 Mikrobiyal Biyokoruyucular ve Nanoteknoloji
13 Gıdalarda Mikroorganizmaların Saptanması ve Belirlenmesi
14 Gıda Güvenliğinin İzlenmesi ve Tehlike Analizi Kritik Kontrol Noktaları
15 Sunum
16 Genel Değerlendirme