Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Özgür Baytut *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Taşkın E. ve Öztürk M. 2012. Fikoloji (Algler), Celal Bayar Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 0007, Manisa. Altuner, Z., Pabuçcu, K., Türkekul, İ. 2002 . Tohumsuz Bitkiler Sistematiği I. Cilt, Özyurt Matbaacılık, Sıhhıye - Ankara. Altuner, Z., Pabuçcu, K., Türkekul, İ. 2002 . Tohumsuz Bitkiler Sistematiği II. Cilt, Özyurt Matbaacılık, Sıhhıye - Ankara.

Dersin İçeriği

Canlıların sınıflandırılması ve alglerin bu sınıflandırmadaki yeri.Alglerin tallus yapısı ve taksonomik karekterlerine göre sınıflandırılması, Alglerde üreme ve yaşam döngüleri. Alglerin ekolojisi, ekonomik önemi ve kullanım alanları. Cyanobacteria, Euglenophyta, Dinophyta, Cryptophyta, Haptophyta, Heterokontophyta: Chrysophyceae, Eustigmatophyceae, Raphidophyceae, Bacillariophyceae, Xanthophyceae, Phaeophyceae, Glaucophyta, Chlorachniophyta, Rhodophyta, Chlorophyta : Prasinophyceae, Chlorophyceae, Ulvophyceae, Chladophorophyceae, Bryopsidophyceae, Dasycladophyceae, Trentepohliophyceae, Klebsormidiophyceae, Zygnematophyceae ve Charophyceae, genel özellikleriellikleri, üremeleri, yayılışları ve sistematiği. zararlı alg çoğalmaları.

Dersin Amacı

Öğrencilerin alglerin morfolojileri, belli başlı divizyoları, hayat devreleri ve ekonomik değerleri hakkında temel bilgileri öğrenmelerini sağlamak. Besin ve enerji döngüleri ile sulak alanların kirliliğinde alglerin oynadıkları rolleri öğretmek. Bitkilerin evriminde alglerin önemini vurgulamak.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Canlıların sınıflandırılması ve alglerin bu sınıflandırmadaki yeri. Alglerin tallus yapısı ve taksonomik karekterlerine göre sınıflandırılması. Işık mikroskobu ve Işık Mikroskobunda ölçüm teknikleri
2 Alglerde üreme ve yaşam döngüleri. Alglerin ekolojisi, ekonomik önemi ve kullanım alanları. Mikroskopta Çizim Teknikleri
3 Cyanobacteria, Euglenophyta: genel özellikleri, üremeleri, yayılışları ve sistematiği. Cyanobacteria ve Euglenophyta örnek cinslerinin laboratuvarda mikroskopta gösterilmesi.
4 Dinophyta, Cryptophyta, Haptophyta: genel özellikleri, üremeleri, yayılışları ve sistematiği. Dinophyta örnek cinslerinin laboratuvarda mikroskopta gösterilmesi
5 Heterokontophyta: Chrysophyceae, Eustigmatophyceae, Raphidophyceae: genel özellikleri, üremeleri, yayılışları ve sistematiği. Chrysophyceae örnek cinslerinin laboratuvarda mikroskopta gösterilmesi.
6 Heterokontophyta: Bacillariophyceae: genel özellikleri, üremeleri, yayılışları ve sistematiği. Bacillariophyceae örnek cinslerinin laboratuvarda mikroskopta gösterilmesi.
7 Heterokontophyta: Xanthophyceae, Glaucophyta, Chlorachniophyta: genel özellikleri, üremeleri, yayılışları ve sistematiği. B Xanthophyceae, Glaucophyta, Chlorachniophyta örnek cinslerinin laboratuvarda mikroskopta gösterilmesi.
8 Heterokontophyta: Phaeophyceae: genel özellikleri, üremeleri, yayılışları ve sistematiği. Laboratuvarda Phaeophyceae'ye ait mikroskobik örnek cinslerin mikroskoptan, makroskobik cinslerin ise çiziminin yapılması.
9 Arasınav Arasınav
10 Rhodophyta: genel özellikleri, üremeleri, yayılışları ve sistematiği. laboratuvarda Rhodophyta'ya ait mikroskobik örnek cinslerin mikroskoptan gösterilmesi, makroskobik cinslerin çiziminin yapılması.
11 Chlorophyta I . genel özellikleri, üremeleri, yayılışları ve sistematiği. Laboratuvarda Chlorophyceae'ye ait mikroskobik örnek cinslerin mikroskopta gösterilmesi ve makroskobik cinslerin çiziminin yapılması.
12 Chlorophyta II: genel özellikleri, üremeleri, yayılışları ve sistematiği. Laboratuvarda Bryopsidophyceae ve Klebsormidiophyceae örnek cinslerinin laboratuvarda mikroskopta gösterilmesi.
13 Chlorophyta III, genel özellikleri, üremeleri, yayılışları ve sistematiği. Lab: Zygnematophyceae ve Charophyceae örnek cinslerinin laboratuvarda mikroskopta gösterilmesi
14 Charopyhta: genel özellikleri, üremeleri, yayılışları ve sistematiği. Lab: Conjugatophyceae ve Klebsormidiophyceae örnek cinslerinin laboratuvarda mikroskopta gösterilmesi