Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Nihat Tınkılıç *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Haftalık ders içeriği öğrencilerle paylaşılarak bir sonraki derse hazırlıklı gelmeleri önerilmektedir.

Dersin İçeriği

Besin kimyası konuları projeksiyon slaytları haline getirilerek öğrencilerle paylaşılarak sınıf içerisinde mümkün olduğu kadarıyla aktif katılım sağlanarak anlatılmak suretiyle dersler yapılmaktadır.

Dersin Amacı

Gıda maddelerinin yapısında bulunan minör ve majör bileşenlerin kimyasal yapılarının ayrıca gıda bileşenlerinde meydana gelen enzimatik ve kimyasal reaksiyonların ve bu reaksiyonların gıdaların özellikleri üzerine etkilerinin öğretilmesidir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 1 Besin kimyası ve önemi, besin bileşenlerinin sınıflandırılması 2 Suyun yapısı, çözücü özellikleri, su aktifliği, nem sorpsiyon izotermleri 3 Aminoasitlerin fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin yapısı 4 Proteinlerin bazı kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin fonksiyonel özellikleri 5 Karbonhidratların yapısı, monosakkaritler, karbonhidratların bazı özellikleri 6 Polisakkaritlerin yapısı, çeşitleri ve kimyasal özellikleri 7 Lipitlerin bileşimi, adlandırılması 8 Lipoliz, oksidasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon, reesterifikasyon, sabunlaşma 9 Vitaminler, mineraller 10 Enzimlerin kimyasal yapısı, enzimlerin adlandırılmaları, enzimlerin hücredeki yerleşimi 11 Enzimlerin inaktivasyonu ve kontrolü, enzimatik reaksiyonlara etki eden faktörler, gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı 12 Gıda Katkı maddeleri 13. Gıda Katkı maddeleri 14Gıda kontaminasyonu 15 Gıda kontaminasyonu
2 1 Besin kimyası ve önemi, besin bileşenlerinin sınıflandırılması 2 Suyun yapısı, çözücü özellikleri, su aktifliği, nem sorpsiyon izotermleri 3 Aminoasitlerin fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin yapısı 4 Proteinlerin bazı kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin fonksiyonel özellikleri 5 Karbonhidratların yapısı, monosakkaritler, karbonhidratların bazı özellikleri 6 Polisakkaritlerin yapısı, çeşitleri ve kimyasal özellikleri 7 Lipitlerin bileşimi, adlandırılması 8 Lipoliz, oksidasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon, reesterifikasyon, sabunlaşma 9 Vitaminler, mineraller 10 Enzimlerin kimyasal yapısı, enzimlerin adlandırılmaları, enzimlerin hücredeki yerleşimi 11 Enzimlerin inaktivasyonu ve kontrolü, enzimatik reaksiyonlara etki eden faktörler, gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı 12 Gıda Katkı maddeleri 13. Gıda Katkı maddeleri 14Gıda kontaminasyonu 15 Gıda kontaminasyonu
3 1 Besin kimyası ve önemi, besin bileşenlerinin sınıflandırılması 2 Suyun yapısı, çözücü özellikleri, su aktifliği, nem sorpsiyon izotermleri 3 Aminoasitlerin fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin yapısı 4 Proteinlerin bazı kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin fonksiyonel özellikleri 5 Karbonhidratların yapısı, monosakkaritler, karbonhidratların bazı özellikleri 6 Polisakkaritlerin yapısı, çeşitleri ve kimyasal özellikleri 7 Lipitlerin bileşimi, adlandırılması 8 Lipoliz, oksidasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon, reesterifikasyon, sabunlaşma 9 Vitaminler, mineraller 10 Enzimlerin kimyasal yapısı, enzimlerin adlandırılmaları, enzimlerin hücredeki yerleşimi 11 Enzimlerin inaktivasyonu ve kontrolü, enzimatik reaksiyonlara etki eden faktörler, gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı 12 Gıda Katkı maddeleri 13. Gıda Katkı maddeleri 14Gıda kontaminasyonu 15 Gıda kontaminasyonu
4 1 Besin kimyası ve önemi, besin bileşenlerinin sınıflandırılması 2 Suyun yapısı, çözücü özellikleri, su aktifliği, nem sorpsiyon izotermleri 3 Aminoasitlerin fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin yapısı 4 Proteinlerin bazı kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin fonksiyonel özellikleri 5 Karbonhidratların yapısı, monosakkaritler, karbonhidratların bazı özellikleri 6 Polisakkaritlerin yapısı, çeşitleri ve kimyasal özellikleri 7 Lipitlerin bileşimi, adlandırılması 8 Lipoliz, oksidasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon, reesterifikasyon, sabunlaşma 9 Vitaminler, mineraller 10 Enzimlerin kimyasal yapısı, enzimlerin adlandırılmaları, enzimlerin hücredeki yerleşimi 11 Enzimlerin inaktivasyonu ve kontrolü, enzimatik reaksiyonlara etki eden faktörler, gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı 12 Gıda Katkı maddeleri 13. Gıda Katkı maddeleri 14Gıda kontaminasyonu 15 Gıda kontaminasyonu
5 1 Besin kimyası ve önemi, besin bileşenlerinin sınıflandırılması 2 Suyun yapısı, çözücü özellikleri, su aktifliği, nem sorpsiyon izotermleri 3 Aminoasitlerin fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin yapısı 4 Proteinlerin bazı kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin fonksiyonel özellikleri 5 Karbonhidratların yapısı, monosakkaritler, karbonhidratların bazı özellikleri 6 Polisakkaritlerin yapısı, çeşitleri ve kimyasal özellikleri 7 Lipitlerin bileşimi, adlandırılması 8 Lipoliz, oksidasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon, reesterifikasyon, sabunlaşma 9 Vitaminler, mineraller 10 Enzimlerin kimyasal yapısı, enzimlerin adlandırılmaları, enzimlerin hücredeki yerleşimi 11 Enzimlerin inaktivasyonu ve kontrolü, enzimatik reaksiyonlara etki eden faktörler, gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı 12 Gıda Katkı maddeleri 13. Gıda Katkı maddeleri 14Gıda kontaminasyonu 15 Gıda kontaminasyonu
6 1 Besin kimyası ve önemi, besin bileşenlerinin sınıflandırılması 2 Suyun yapısı, çözücü özellikleri, su aktifliği, nem sorpsiyon izotermleri 3 Aminoasitlerin fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin yapısı 4 Proteinlerin bazı kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin fonksiyonel özellikleri 5 Karbonhidratların yapısı, monosakkaritler, karbonhidratların bazı özellikleri 6 Polisakkaritlerin yapısı, çeşitleri ve kimyasal özellikleri 7 Lipitlerin bileşimi, adlandırılması 8 Lipoliz, oksidasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon, reesterifikasyon, sabunlaşma 9 Vitaminler, mineraller 10 Enzimlerin kimyasal yapısı, enzimlerin adlandırılmaları, enzimlerin hücredeki yerleşimi 11 Enzimlerin inaktivasyonu ve kontrolü, enzimatik reaksiyonlara etki eden faktörler, gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı 12 Gıda Katkı maddeleri 13. Gıda Katkı maddeleri 14Gıda kontaminasyonu 15 Gıda kontaminasyonu
7 1 Besin kimyası ve önemi, besin bileşenlerinin sınıflandırılması 2 Suyun yapısı, çözücü özellikleri, su aktifliği, nem sorpsiyon izotermleri 3 Aminoasitlerin fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin yapısı 4 Proteinlerin bazı kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin fonksiyonel özellikleri 5 Karbonhidratların yapısı, monosakkaritler, karbonhidratların bazı özellikleri 6 Polisakkaritlerin yapısı, çeşitleri ve kimyasal özellikleri 7 Lipitlerin bileşimi, adlandırılması 8 Lipoliz, oksidasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon, reesterifikasyon, sabunlaşma 9 Vitaminler, mineraller 10 Enzimlerin kimyasal yapısı, enzimlerin adlandırılmaları, enzimlerin hücredeki yerleşimi 11 Enzimlerin inaktivasyonu ve kontrolü, enzimatik reaksiyonlara etki eden faktörler, gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı 12 Gıda Katkı maddeleri 13. Gıda Katkı maddeleri 14Gıda kontaminasyonu 15 Gıda kontaminasyonu
8 1 Besin kimyası ve önemi, besin bileşenlerinin sınıflandırılması 2 Suyun yapısı, çözücü özellikleri, su aktifliği, nem sorpsiyon izotermleri 3 Aminoasitlerin fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin yapısı 4 Proteinlerin bazı kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin fonksiyonel özellikleri 5 Karbonhidratların yapısı, monosakkaritler, karbonhidratların bazı özellikleri 6 Polisakkaritlerin yapısı, çeşitleri ve kimyasal özellikleri 7 Lipitlerin bileşimi, adlandırılması 8 Lipoliz, oksidasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon, reesterifikasyon, sabunlaşma 9 Vitaminler, mineraller 10 Enzimlerin kimyasal yapısı, enzimlerin adlandırılmaları, enzimlerin hücredeki yerleşimi 11 Enzimlerin inaktivasyonu ve kontrolü, enzimatik reaksiyonlara etki eden faktörler, gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı 12 Gıda Katkı maddeleri 13. Gıda Katkı maddeleri 14Gıda kontaminasyonu 15 Gıda kontaminasyonu
9 1 Besin kimyası ve önemi, besin bileşenlerinin sınıflandırılması 2 Suyun yapısı, çözücü özellikleri, su aktifliği, nem sorpsiyon izotermleri 3 Aminoasitlerin fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin yapısı 4 Proteinlerin bazı kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin fonksiyonel özellikleri 5 Karbonhidratların yapısı, monosakkaritler, karbonhidratların bazı özellikleri 6 Polisakkaritlerin yapısı, çeşitleri ve kimyasal özellikleri 7 Lipitlerin bileşimi, adlandırılması 8 Lipoliz, oksidasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon, reesterifikasyon, sabunlaşma 9 Vitaminler, mineraller 10 Enzimlerin kimyasal yapısı, enzimlerin adlandırılmaları, enzimlerin hücredeki yerleşimi 11 Enzimlerin inaktivasyonu ve kontrolü, enzimatik reaksiyonlara etki eden faktörler, gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı 12 Gıda Katkı maddeleri 13. Gıda Katkı maddeleri 14Gıda kontaminasyonu 15 Gıda kontaminasyonu
10 1 Besin kimyası ve önemi, besin bileşenlerinin sınıflandırılması 2 Suyun yapısı, çözücü özellikleri, su aktifliği, nem sorpsiyon izotermleri 3 Aminoasitlerin fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin yapısı 4 Proteinlerin bazı kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin fonksiyonel özellikleri 5 Karbonhidratların yapısı, monosakkaritler, karbonhidratların bazı özellikleri 6 Polisakkaritlerin yapısı, çeşitleri ve kimyasal özellikleri 7 Lipitlerin bileşimi, adlandırılması 8 Lipoliz, oksidasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon, reesterifikasyon, sabunlaşma 9 Vitaminler, mineraller 10 Enzimlerin kimyasal yapısı, enzimlerin adlandırılmaları, enzimlerin hücredeki yerleşimi 11 Enzimlerin inaktivasyonu ve kontrolü, enzimatik reaksiyonlara etki eden faktörler, gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı 12 Gıda Katkı maddeleri 13. Gıda Katkı maddeleri 14Gıda kontaminasyonu 15 Gıda kontaminasyonu
11 1 Besin kimyası ve önemi, besin bileşenlerinin sınıflandırılması 2 Suyun yapısı, çözücü özellikleri, su aktifliği, nem sorpsiyon izotermleri 3 Aminoasitlerin fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin yapısı 4 Proteinlerin bazı kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin fonksiyonel özellikleri 5 Karbonhidratların yapısı, monosakkaritler, karbonhidratların bazı özellikleri 6 Polisakkaritlerin yapısı, çeşitleri ve kimyasal özellikleri 7 Lipitlerin bileşimi, adlandırılması 8 Lipoliz, oksidasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon, reesterifikasyon, sabunlaşma 9 Vitaminler, mineraller 10 Enzimlerin kimyasal yapısı, enzimlerin adlandırılmaları, enzimlerin hücredeki yerleşimi 11 Enzimlerin inaktivasyonu ve kontrolü, enzimatik reaksiyonlara etki eden faktörler, gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı 12 Gıda Katkı maddeleri 13. Gıda Katkı maddeleri 14Gıda kontaminasyonu 15 Gıda kontaminasyonu
12 1 Besin kimyası ve önemi, besin bileşenlerinin sınıflandırılması 2 Suyun yapısı, çözücü özellikleri, su aktifliği, nem sorpsiyon izotermleri 3 Aminoasitlerin fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin yapısı 4 Proteinlerin bazı kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin fonksiyonel özellikleri 5 Karbonhidratların yapısı, monosakkaritler, karbonhidratların bazı özellikleri 6 Polisakkaritlerin yapısı, çeşitleri ve kimyasal özellikleri 7 Lipitlerin bileşimi, adlandırılması 8 Lipoliz, oksidasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon, reesterifikasyon, sabunlaşma 9 Vitaminler, mineraller 10 Enzimlerin kimyasal yapısı, enzimlerin adlandırılmaları, enzimlerin hücredeki yerleşimi 11 Enzimlerin inaktivasyonu ve kontrolü, enzimatik reaksiyonlara etki eden faktörler, gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı 12 Gıda Katkı maddeleri 13. Gıda Katkı maddeleri 14Gıda kontaminasyonu 15 Gıda kontaminasyonu
13 1 Besin kimyası ve önemi, besin bileşenlerinin sınıflandırılması 2 Suyun yapısı, çözücü özellikleri, su aktifliği, nem sorpsiyon izotermleri 3 Aminoasitlerin fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin yapısı 4 Proteinlerin bazı kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin fonksiyonel özellikleri 5 Karbonhidratların yapısı, monosakkaritler, karbonhidratların bazı özellikleri 6 Polisakkaritlerin yapısı, çeşitleri ve kimyasal özellikleri 7 Lipitlerin bileşimi, adlandırılması 8 Lipoliz, oksidasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon, reesterifikasyon, sabunlaşma 9 Vitaminler, mineraller 10 Enzimlerin kimyasal yapısı, enzimlerin adlandırılmaları, enzimlerin hücredeki yerleşimi 11 Enzimlerin inaktivasyonu ve kontrolü, enzimatik reaksiyonlara etki eden faktörler, gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı 12 Gıda Katkı maddeleri 13. Gıda Katkı maddeleri 14Gıda kontaminasyonu 15 Gıda kontaminasyonu
14 1 Besin kimyası ve önemi, besin bileşenlerinin sınıflandırılması 2 Suyun yapısı, çözücü özellikleri, su aktifliği, nem sorpsiyon izotermleri 3 Aminoasitlerin fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin yapısı 4 Proteinlerin bazı kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin fonksiyonel özellikleri 5 Karbonhidratların yapısı, monosakkaritler, karbonhidratların bazı özellikleri 6 Polisakkaritlerin yapısı, çeşitleri ve kimyasal özellikleri 7 Lipitlerin bileşimi, adlandırılması 8 Lipoliz, oksidasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon, reesterifikasyon, sabunlaşma 9 Vitaminler, mineraller 10 Enzimlerin kimyasal yapısı, enzimlerin adlandırılmaları, enzimlerin hücredeki yerleşimi 11 Enzimlerin inaktivasyonu ve kontrolü, enzimatik reaksiyonlara etki eden faktörler, gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı 12 Gıda Katkı maddeleri 13. Gıda Katkı maddeleri 14Gıda kontaminasyonu 15 Gıda kontaminasyonu
15 1 Besin kimyası ve önemi, besin bileşenlerinin sınıflandırılması 2 Suyun yapısı, çözücü özellikleri, su aktifliği, nem sorpsiyon izotermleri 3 Aminoasitlerin fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin yapısı 4 Proteinlerin bazı kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin fonksiyonel özellikleri 5 Karbonhidratların yapısı, monosakkaritler, karbonhidratların bazı özellikleri 6 Polisakkaritlerin yapısı, çeşitleri ve kimyasal özellikleri 7 Lipitlerin bileşimi, adlandırılması 8 Lipoliz, oksidasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon, reesterifikasyon, sabunlaşma 9 Vitaminler, mineraller 10 Enzimlerin kimyasal yapısı, enzimlerin adlandırılmaları, enzimlerin hücredeki yerleşimi 11 Enzimlerin inaktivasyonu ve kontrolü, enzimatik reaksiyonlara etki eden faktörler, gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı 12 Gıda Katkı maddeleri 13. Gıda Katkı maddeleri 14Gıda kontaminasyonu 15 Gıda kontaminasyonu