Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Ders Notu: Farmakognozi I Teorik Dersi -Ders Notları-Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı
2. Farmakognozi, Mekin Tanker, Nevin Tanker; Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları No:66 Cilt 1 (1991)
3. Farmakognozi ve Fitoterapi, Kemal Hüsnü Can Başer, Neşe Kırımer, İstanbul Tıp Kitapevleri, 2022, ISBN:978-625-7291-50-7
4. Pharmacognosy Phytochemistry Medicinal Plants,2nd Edition; J. Bruneton, 1999 5. Pharmacognosie, Phytopharmazie, 8. Auflage; R. Haensel, O. Sticher 2007(in German) ISBN-10 3-540-34256-7, ISBN-13 978-3-540-34265-4
5. Baytop, T. (1986) Farmakognozi Ders Kitabı, Cilt I. İstanbul: İstanbul Üniv.Yay.No.3399.
6. Baytop, T. (1983) Farmakognozi Ders Kitabı, Cilt II, İstanbul: İstanbul Üniv.Yay.No.2003.
7. Evans, W. C. (2002) Trease and Evans, Pharmacognosy, 15th Ed.. Edinburg, UK: W.B.Saunders.
Dersin İçeriği
Farmakognozi’nin tanımı ve tarihi gelişimi, Biyolojik Kaynaklı İlaçlar ve Biyolojik Üretim Yöntemleri, Tıbbi Bitki olarak Yabani Bitkilerden Yararlanma, Tıbbi Bitki Kültürü ve Drogların Hazırlanması, Drogların Ambalajlanması, Saklanması ve Ticareti, Drogların ve Biyolojik Kaynaklı İlaçların Standardizasyonu ve Kalite Kontrolü, Karbonhidratlar ve Monosakkaritlerin Genel Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri, Ana Etkili Bileşik Olarak Monosakkarit Yapısında Maddeler İçeren Droglar, Monosakkarit Yapısında İlaçlar ve Monosakkarit Türevleri, Oligosakkaritler, Homojen ve Heterojen Polisakkaritler ile Bunları İçeren Droglar, Zamk İçeren Droglar, Müsilaj İçeren Droglar, Enzim Yapısındaki Droglar, Protein Yapısındaki Droglar
Dersin Amacı
Farmakognozi I dersinin amacı öğrencilerin, Farmakognozi kavramını tanımasını, Farmakognozi’nin tarihsel gelişimini kavrayarak, güncel durumunu eleştirip, değerlendirebilmesini sağlamaktır. Bunun yanında biyolojik kaynaklı ilaçları ve biyolojik üretim yöntemlerini karşılaştırabilme, standardizasyon ve kontrolüne ait hususları açıklayabilmelerini sağlar. Ayrıca dersin diğer bir amacı da primer metabolizma ürünlerinden karbonhidratları (monosakkarit, disakkarit ve polisakkarit) içeren doğal kaynakları ve drogları tanıma, etkin bileşikleri ile insan sağlığı üzerine etkileri arasında ilişki kurabilme yeteneğini öğrenciye kazandırabilmesini sağlar. Zamk ve müsilaj yapısındaki doğal kaynakları tanıma, etkin bileşikleri insan sağlığı üzerine etkileri arasında ilişki kurabilme yeteneğini öğrenciye kazandırılmasını sağlar. Enzim ve protein yapısındaki doğal kaynakları tanıma, etkin bileşikleri insan sağlığı üzerine etkileri arasında ilişki kurabilme yeteneğini öğrenciye kazandırabilmesini sağlar.