Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Büşra Dincer Dr. Öğr. Üyesi Huriye Demir Kabaş Dr. Öğr. Üyesi Ali Ergüç *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Eczacılık Tarihi Naşit Baylav, Eczacı-Kimyager, İstanbul,1968 2. Medikal Etik Yahya Kıyak, MD, İstanbul,1987 3. Baytop T. Türk Eczacılık Tarihi Araştırmaları, İstanbul, 2000. 4. Sarı N. Yeni Tıp Tarihi Araştırmaları, İstanbul, 2002. 5.Eczacılık İşletmeciliği, Gulbin Özçelikay, Nazlı Şencan, Akademisyen Tıp Kitabevi, Ankara, 2015.

Dersin İçeriği

Antik çağlardan günümüze kadar eczacılık mesleğinin dünyanın çeşitli bölgelerinde ve kültürlerinde geçirdiği aşamalar, eczacılık mesleğinin Türkiye Cumhuriyeti'ndeki gelişim basamakları, etik ve deontoloji kavramlarının açıklanması, Türk Eczacıları Deontoloji Tüzüğü ile dünyadaki diğer ülkelerin eczacılık etik kurallarının tartışılması, örnek vakalar/olaylar.

Dersin Amacı

Öğrencileri mesleklerinin tarihsel gelişimi konusunda bilgilendirmek, eczacılık mesleğinde geçerli olan etik kuralları benimsetmek ve örnek olay tartışmalarıyla bu kavramları pekiştirmek

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Tıp ve Eczacılık Tarihi Hakkında Temel Bilgiler
2 Sümerler ve Eski Mısır Döneminde Eczacılık
3 Eski Yunan ve Roma Uygarlıklarında Eczacılık
4 Eski Çin ve Hint Uygarlıklarında Eczacılık
5 Türklerde Eczacılık Anadolu Selçukluları Dönemi Eczacılık
6 Osmanlılar Dönemi Eczacılık Uygulamaları ve Eczacılık Eğitimi Tarihi
7 Avrupa Eczacılık Tarihi
8 Ara sınav
9 Cumhuriyetin İlk Yıllarında Eczacılık ve Türk Eczacılık Tarihinin Öncüleri
10 Türkiye Cumhuriyeti'nin Yakın Tarihinde Eczacılık
11 İlaç Sanayii Tarihçesi
12 Deontoloji Nedir, Etik Nedir, Deontolojinin 4 Temel İşlevi
13 Eczacılık Etiği ve Eczacılıkta Karşılaşılan Etik Sorunlar
14 Meslek Etiği İhlalleri Vaka Çözümlemesi
15 Türk Eczacıları Deontoloji Tüzüğü, Eczacılık Yemini ve Temeli