Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Bilimin ve bilimsel bilginin özellikleri, bilimsel süreç becerileri, bilimsel okur-yazarlık kavramı,bilimin önemli kavramları(olgu, hipotez, teori, yasa,varsayım, çıkarım), Bilimin doğası ile ne kastedilmektedir ve öğretimi neden önemlidir?, Bilimin doğasının boyutları, Bilimin doğasının öğretiminde kullanılan öğretim yaklaşımları, Bilimin doğasının öğretiminde kullanılan etkinlikler, Bilimin doğası ile ilgili anlayışları belirlemede kullanılan ölçme yaklaşım ve araçları, Bilimin doğası ile ilgili yaygın yanılgılar, bilimin doğası ile mitler ve neden mit olduğu, bu alan da yapılmış akademik makalelerin incelenmesi
Dersin İçeriği
Doğan, N., Çakıroğlu, J., Bilican, K., ve Çavuş, S. (2009). Bilimin Doğası ve Öğretimi. Ankara :PegemAkademi.
Lederman, N. G., Abd-El-Khalick, F. (2002). The Nature of Science in Science Education; Rationales and Strategies. W. F. McComas (Ed.), (83-150), Avoiding de-natured science: Activities that promote understandings of the nature of science. Newyork; Kluwer Academic Publishers.
Doğan, N., Çakıroğlu, J., Bilican, K., ve Çavuş, S. (2009). Bilimin Doğası ve Öğretimi. Ankara:PegemAkademi. (3. Bölüm)
Lederman, N. G.,Wade, P. and Bell, R. L., 1998. Assessing the nature of science: What is the nature of our assessments?. Science and Education 7(6), 595–615.
McComas, W. F., 1996. Ten myths of science: Reexamining what we think we know about the nature of science. School Science and Mathematics, 96(1), p.10.
Dersin Amacı
Bu derste; katılımcıların bilimsel okuryazarlık, bilim ve bilimin doğası özellikleri, bilimsel okuryazarlık ve bilimin doğası arasındaki ilişki, bilimin doğası ile ilgili kavramların neler olduğu ve bunların kazandırılmasındaki yaklaşımları ve uygulaması, bilimi doğası ile ilgili mitler ve bu mitlerin neden mit olduğunun kazandırılması amaçlanmıştır.