Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Şerife Şahin Öğr. Gör. Murat Ağçiçek *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1) Yılmaz.. M. (2005). Görsel sanatlar eğitiminde uygulamalar: Gündüz 2) Abacı, O. (2007). Temel sanat eğitimi: Morpa 3) Abacı,O. (2003). Okul öncesi dönem çocuklarda görsel sanatlar eğitimi: Morpa 4) Artut,K. (2007). Okul öncesinde resim eğitimi: Anı 5) Yavuzer,H. (1995). Resimleriyle çocuk: Remzi kitabevi 6) Kırışoğlu, O. (2002). Sanatta eğitim. Görmek, öğrenmek, yaratmak.: Pegema 7) Odabaşı,HA. (2002). Grafikte temel tasarım.: Yorum sanat yayınları. 8) Gökaydın, N. (2002). Temel sanat eğitimi.: MEB yayın evi. 9) Cerver, F A, Çizim Teknikleri ISBN:975-04-0336-3 10) Ocvirk, Stinson, Wigg, Cayton. Sanatın Temelleri Karakalem Kitabevi 2015

Dersin İçeriği

Çocuk resminin kısa bir tarihçesini, sanat eğitiminde öğretmenin rölünü, bir iletişim aracı olarak resmin rölünü, psikolojik tanıda resmin rölünü, insan figürü çiziminin kullanımlarını, çocuk resminde özel belirti ve işaretleri, çocuk resminin gelişim aşamalarını, Sanatın tanımı ve işlevi, temel sanat eğitimi, sanat eğitimi tarihi, çağdaş eğitimde sanat eğitiminin yeri ve önemi, bir sanat eserini tanıyabilme ve değerlendirebilme, sanat eğitiminin okul öncesi çocuğuna kazandırdıkları, okul öncesinde görsel sanat eğitimi yöntem ve teknikleri, kullanılan malzemeler, müze eğitimi.

Dersin Amacı

Sanatın tanımı ve işlevi; sanat eğitimi tarihi; çağdaş eğitimde sanat eğitiminin yeri ve önemi; bir sanat eserini tanıyabilme ve değerlendirebilme; erken çocukluk döneminde yaratıcılık ve sanat eğitiminin tanımı ve önemi; gelişim evrelerine göre çocuk resmi ve özellikleri; okul öncesinde sanat eğitimi yöntem ve teknikleri, kullanılan malzemeler; müzede sanat eğitimi; erken çocukluk döneminde yaratıcılık ve sanat eğitimi ile ilgili kuram ve uygulamalar; çocukların yaratıcı ifade becerilerini ve estetik farkındalıklarını destekleyen programların hazırlanması ve uygulanması.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Sanatın tanımı ve işlevi. Sanatın tarihi.
2 Çağdaş eğitimde sanat eğitiminin yeri ve önemi. Bir sanat eserini tanıyabilme değerlendirebilme
3 Erken çocukluk döneminde yaratıcılık ve sanat eğitiminin tanımı ve önemi.
4 Gelişim evrelerine göre çocuk resimleri ve özellikleri.
5 Müzede sanat eğitimi.
6 Erken çocukluk döneminde yaratıcılık ve sanat eğitimi ile ilgili kuramlar.
7 Erken çocukluk döneminde yaratıcılık ve sanat eğitimi ile ilgili uygulamalar.
8 Çocukların yaratıcı ifade becerilerini ve estetik farkındalıklarını destekleyen programların hazırlanması ve uygulanması.
9 Ara Sınav
10 Çocukların yaratıcı ifade becerilerini ve estetik farkındalıklarını destekleyen programların hazırlanması ve uygulanması.
11 Çocukların yaratıcı ifade becerilerini ve estetik farkındalıklarını destekleyen programların hazırlanması ve uygulanması. .
12 Çocukların yaratıcı ifade becerilerini ve estetik farkındalıklarını destekleyen programların hazırlanması ve uygulanması. .
13 Çocukların yaratıcı ifade becerilerini ve estetik farkındalıklarını destekleyen programların hazırlanması ve uygulanması. .
14 Çocukların yaratıcı ifade becerilerini ve estetik farkındalıklarını destekleyen programların hazırlanması ve uygulanması.
15 Çocukların yaratıcı ifade becerilerini ve estetik farkındalıklarını destekleyen programların hazırlanması ve uygulanması. .