Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Tarık Yazar *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Gonzales, D. (2012). Typography : Graphic Design İn Context, London. 2. Sarıkavak, Namık Kemal, (2014). Kaligrafik ve Tipografik Deneysel Tasarımlar, İstanbul. 3. Sarıkavak, Namık Kemal, (2004). Çağdaş Tipografinin Temelleri, Seçkin Yayıncılık San. Ve Tic. A.Ş., Ankara. 4. Sarıkavak, Namık Kemal, (2005). Sayısal Tipografi 1, Başkent Üniversitesi Yayınları, Ankara. 5. Sarıkavak, Namık Kemal, (2005). Sayısal Tipografi 2, Başkent Üniversitesi Yayınları, Ankara, 6. Becer, Emre, (2010). Modern Sanat ve Yeni Tipografi, Dost Kitabevi, Ankara. 7. Carter, Rob, Ben Day, Philiph Meggs, (2007). Typographic Design: Form And Communication, John Wiley & Sons Inc. Canada. 8. Frıedl, Friedrich Nicolaus Ott, Bernard Steın, Könemann, (2000). Typography When Who How, Köln.

Dersin İçeriği

Bu derste, tipografi’nin önemi ve alfabenin tarihi gelişimi, yazının İnsan hayatındaki yeri ve önemi, yazı karakterleri ve çeşitleri, doğru yazı karakteri seçimi, yazıda espas, bloklama, metin düzenlemeleri, renk, ebat, ve birim tekrarı ile kompozisyonda ritim, denge, hiyerarşi gibi ögeler değerlendirilir, çeşitli yazı karakterlerinin incelenmesi yapılır, font karşılaştırmaları yapılır, temel yazı ile ilgili uygulamalar manuel ve dijital ortamda gerçekleştirilir.

Dersin Amacı

Bu ders ile tipografinin ve kaligrafinin grafik tasarım uygulamalarında doğru ve etkili kullanımına ilişkin kapsamlı anlatımın çoklu görsellerle desteklenerek açıklanması, tipografi’ye ilişkin temel terimler, yazı karakterleri, türleri ve biçemleri hakkında bilgiler verilerek manuel ve dijital ortamda yazı uygulamalarının yapılması amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dersin içeriği, tipografi’nin tanımı, amacı, alfabenin ve baskı teknolojisinin tarihi gelişimi ve insan yaşamındaki önemi anlatılır. Tipografi’de kullanılan temel terimler, tipografi’nin grafik tasarım ürünlerindeki önemi ve işlevinin anlatımı yapılır.
2 Tipografinin ve kaligrafinin grafik tasarım uygulamalarında doğru ve etkili kullanımına ilişkin görseller incelenir. Doğru yazı karakteri seçimi, yazıda espas, bloklama, metin düzenlemeleri, renk, ebat, ve birim tekrarı ile kompozisyonda ritim, denge, hiyerarşi gibi ögeler değerlendirilir.
3 Manuel temel yazı uygulamaları incelenir, dik büyük temel harfler ve kelime yazım çalışması’na başlanır.
4 Manuel ortamda dik büyük temel harfler ve kelime yazım uygulamasına devam edilir ve tamamlanır.
5 Manuel temel yazı uygulamalarında dik küçük temel harfler ve kelime yazım çalışmasına başlanır.
6 Manuel temel yazı uygulamalarında dik küçük temel harfler ve kelime yazım çalışmasına devam edilir ve tamamlanır.
7 Farklı fontlar incelenir ve bilinen fontlardan seçim yapılarak manuel uygulamlar gerçekleştirilir. Yapılan uygulamalarda fontların benzerlik ve farklılıkları değerlendirilir.
8 Farklı font karşılaştırma çalışmasına devam edilir.
9 Farklı font karşılaştırma çalışmasına devam edilir ve tamamlanır.
10 Ara sınav yapılır.
11 Yazıda dijital ortama geçilir. Dijital yazı uygulamaları kapsamında «arial ve helvetica font karşılaştırması» yapılır.
12 Dijital yazı uygulamaları «arial ve helvetica font karşılaştırması» çalışmasına devam edilir ve poster sunumu tasarımına başlanır.
13 Arial ve helvetica font karşılaştırma çalışmasına devam edilir ve fontların tanıtımı için poster sunumu tamamlanır.
14 Tipografide anlam kelime/kavram anlamına göre tipografik tasarım uygulamalarının yapımına başlanır.
15 Tipografide anlam kelime/kavram anlamına göre tipografik tasarım uygulamalarının yapımına devam edilir.
16 Tipografide anlam kelime/kavram anlamına göre tipografik tasarım uygulamalarının yapımına devam edilir ve tamamlanır. Dönem içi değerlendirme yapılır.