Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Ali Tomak *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1) Mullen, T. (2011). Prototyping augmented reality. Indianapolis: John Wiley & Sons. 2) Lester, M. (2011). Professional augmmented reality browsers for smartphones. 3) Peddie, J., (2017). Augmented Reality, Springer, Research Inc., USA. 4) Dieck, C., T., Jung, T., (2019). Augmented Reality and Virtual Reality, Springer, UK. 5) Wang, X., Schnabel, M., A., (2009). Mixed Reality in Architecture, Design and Consturuction. 6) Craig, A., B., (2013). Understanding Augmented Reality Consept and Application

Dersin İçeriği

Bu ders, öğrencilerin; sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, karma gerçeklik, genişletilmiş gerçeklik ve hologram teknolojileri ile ilgili kavramlar, donanımlar ve yazılımlar hakkında bilgi sahibi olmasını, bu dijital gerçekliklerin hem grafik tasarım ve reklam sektörüne hem de diğer disiplinlere sağladığı avantaj ve dezavantajları kavramasını, Unity programında edindikleri teknik bilgi ve beceriyi kullanarak artırılmış gerçeklik ile desteklenen çeşitli grafik tasarım uygulamaları üretmesini içermektedir.

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilerin; sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, karma gerçeklik, genişletilmiş gerçeklik ve hologram teknolojileri ile ilgili kavramlar, donanımlar ve yazılımlar hakkında bilgi sahibi olması, bu dijital gerçekliklerin hem grafik tasarım ve reklam sektörüne hem de diğer disiplinlere sağladığı avantaj ve dezavantajları kavraması, Unity programında edindikleri teknik bilgi ve beceriyi kullanarak artırılmış gerçeklik ile desteklenen çeşitli grafik tasarım uygulamaları üretmesi amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Ders içeriğinin ve ders tanıtım dosyasının açıklanması, dijital gerçeklik üretim yöntemleri kapsamında kavramlar, donanımlar, yazılımlar açıklanır.
2 Dijital gerçeklik üretim yöntemleri kapsamında tarihçe ve dijital gerçekliğin uygulama alanları açıklanır.
3 Dijital gerçeklik üretim yöntemleri kapsamında dijital gerçekliğin avantajları ve dezavantajları ile grafik tasarım alanında kullanımı açıklanır.
4 Kolaydan zora doğru öğrenme yöntemi kapsamında web siteleri aracılığıyla artırılmış gerçeklik uygulamalarından Roar uygulaması ile içerik üretimi gerçekleştirilir.
5 Unity’nin kurulumu ve tanıtımı, SDK dosyasının yüklenmesi, Vuforia ve Asset Store üyeliği, projeye 3D obje eklenerek renk ve materyal atanması ile sahnenin ve sahnedeki objelerin mause ve klavye aracılığıyla etkin ve verimli kullanımı açıklanır.
6 Unity’de Asset Store ve diğer web sitelerinden FBX, OBJ projeye dosya ekleme, projeye ses dosyası ekleme (kodlama ile start, stop, pause), Projeye 3D text ekleme, APK dosyası oluşturarak projeyi test etme uygulanır.
7 Unity’de projeye görüntü öğesi ve video ekleme (kodlama ile play, stop, pause), UI Text ve UI panel ekleme, UI buton ekleme ve butona URL link verme, APK dosyası oluşturarak projeyi test etme uygulanır.
8 Projede çoklu sayfa, sahne oluşturma ve buton ile sahneler arası geçiş yapma, Vuforia Ground Plane, User Defined Target, User Defined Target APK dosyası oluşturma ve Lean Touch özelliği açıklanır.
9 Unity’de görsel iletişim tasarımı kapsamında artırılmış gerçeklik uygulaması geliştirme, değerlendirme ve APK dosyası ile test etme işlemleri uygulanır.
10 Ara sınav haftası
11 Unity’de görsel iletişim tasarımı kapsamında artırılmış gerçeklik uygulaması geliştirme, değerlendirme ve APK dosyası ile test etme işlemleri uygulanır.
12 Unity’de görsel iletişim tasarımı kapsamında artırılmış gerçeklik uygulaması geliştirme, değerlendirme ve APK dosyası ile test etme işlemleri uygulanır.
13 Unity’de görsel iletişim tasarımı kapsamında artırılmış gerçeklik uygulaması geliştirme, değerlendirme ve APK dosyası ile test etme işlemleri uygulanır.
14 Unity’de görsel iletişim tasarımı kapsamında artırılmış gerçeklik uygulaması geliştirme, değerlendirme ve APK dosyası ile test etme işlemleri uygulanır.
15 Unity’de görsel iletişim tasarımı kapsamında artırılmış gerçeklik uygulaması geliştirme, değerlendirme ve APK dosyası ile test etme işlemleri uygulanır.
16 Unity’de görsel iletişim tasarımı kapsamında artırılmış gerçeklik uygulamaları tamamlanır ve dönem sonu değerlendirmesi yapılır.