Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. İlker Eryılmaz *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

"Functional Analysis" by Walter Rudin "Introductory Functional Analysis with Applications" by Erwin Kreyszig "Functional Analysis" by Peter D. Lax "Functional Analysis" by John B. Conway "An Introduction to Banach Space Theory" by Robert E. Megginson "Fonksiyonel Analiz" by Mustafa Bayraktar "Çözümlü Fonksiyonel Analiz Problemleri" by Yüksel Soykan

Dersin İçeriği

1) Normlu Uzaylara Giriş: Normlu uzayların tanımı. Normlu uzay örnekleri. Normlu uzayların temel özellikleri. Normlu uzaylarda yakınsaklık ve tamlık. 2) Banach Uzayları: Banach uzaylarının tanımı ve özellikleri. Banach uzaylarına örnekler. Banach uzaylarında yakınsaklık ve tamlık. Banach Sabit Nokta Teoremi gibi temel teoremler. 3) Doğrusal Operatörler: Doğrusal operatörlerin tanımı ve özellikleri. Sınırlı ve sınırsız doğrusal operatörler. Doğrusal operatörlerin spektrumu. Kompakt operatörler. 4) Hilbert Uzayları: Hilbert uzaylarının tanımı ve özellikleri. Hilbert uzaylarına örnekler. Ortogonal izdüşümler ve ortogonal tamamlayıcılar. Ortonormal kümeler ve tabanlar. 5) İkili Uzaylar ve Zayıf Topolojiler: İkili uzayların tanımı ve özellikleri. Zayıf ve zayıf* topolojiler. Banach-Alaoğlu Teoremi. 6) Spektral Teori: Sınırlı doğrusal operatörlerin spektrumu.

Dersin Amacı

1. Öğrencilere normlu uzaylar, Banach uzayları ve Hilbert uzayları da dahil olmak üzere fonksiyonel analizin temel kavram ve tekniklerini tanıtmak. 2. Fonksiyonel analiz bağlamında doğrusal operatörlerin ve özelliklerinin anlaşılmasını geliştirmek. 3. Sınırlı ve sınırsız doğrusal operatörlerin teorisi ve çeşitli matematiksel ve uygulamalı bağlamlardaki uygulamalarını keşfetmek. 4. Önemli teoremleri ve sonuçları tanımak, örneğin Hahn-Banach teoremi, açık haritalama teoremi ve kapalı grafik teoremi. 5. Fonksiyonel alanlarda fonksiyon dizilerinin ve serilerinin yakınsaklık ve sürekliliğini analiz etme becerilerini sağlamak. 6. Spektral teorisi ve bu teorinin diferansiyel denklemler, integral denklemler ve kuantum mekaniği gibi alanlardaki uygulamalarını incelemek. 7. Fonksiyonel analiz tekniklerini matematik, mühendislik, fizik ve diğer ilgili disiplinlerdeki problemleri çözmek için kullanma becerilerini geliştirmek. 8. İleri düzeydeki konuları ele alarak eleştirel düşünme ve matematiksel akıl yürütme becerilerini teşvik etmek; bu konular arasında ikili uzaylar, zayıf topolojiler ve dağılım teorisi yer alır. 9. Sınıf tartışmaları, sunumlar ve işbirlikçi problem çözme oturumları aracılığıyla işbirliği ve iletişim becerilerini geliştirmek. 10. Fonksiyonel analiz ve ilgili alanlarda daha ileri çalışma ve araştırmalara hazırlamak ve ileri kurslar ve mesleki faaliyetler için gerekli matematiksel araçları öğrencilere sağlamak.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Normlu uzayların tanımı, Normlu uzayların özellikleri
2 Normlu uzay örnekleri, Normlu uzaylarda yakınsaklık ve tamlık
3 Banach uzaylarının tanımı ve özellikleri, Banach uzaylarına örnekler
4 Banach uzaylarında yakınsaklık ve tamlık, Banach Sabit Nokta Teoremi
5 Doğrusal operatörlerin tanımı ve özellikleri, Sınırlı ve sınırsız doğrusal operatörler
6 Doğrusal operatörlerin spektrumu, Kompakt operatörler
7 Hilbert uzaylarının tanımı ve özellikleri, Hilbert uzaylarına örnekler
8 Ortogonal projeksiyonlar ve tamlayıcılar Ortonormal kümeler ve tabanlar
9 Ara sınav
10 Dual uzayların tanımı ve özellikleri
11 Zayıf ve zayıf topolojiler
12 Sınırlı doğrusal operatörlerin spektrumu
13 Temel kavram ve teoremlerin gözden geçirilmesi
14 Fonksiyonel analizin seçilmiş problemlere uygulanması
15 Daha ileri çalışmaların ve araştırma yollarının tartışılması