Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Burak Akyüz *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Beyhan, N. 2010. Organik Sert Kabuklu Meyve Yetiştiriciliği Ders Notları (Basılmamış) 2. Ulusal ve uluslararası bilimsel dergilerde yayımlanmış makaleler, ppt sunumlar ve web siteleri 3. Ling, K.; Lafer, G.; Schloffer, K.;Innerhofer, G.; Meister, H., 2003. Organic Fruit Growing. Cabi publishing, 281 p. 4. Holz, K. 2003. Organic Agriculture: Sustainability, Markets and Policies, By O ECD, (Organisation for Economic Cooperation and Development), 400 p. 5. Wilkinson, J. 2005. Nut Grower’s Guide. CSIRO Publishing, 225 p. 6. Eliot, C., 2003. The New Organic Grower. Textbook. 7. Karl, S., 2002. Successfull Small-Scale Farming: An Organic Approach. Textbook. 8. Beyhan, N., 2011. Fındık Ders Notları (Yayınlanmamış) 9) Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E., İsfendiyaroğlu, M., 2004. Ilıman İklim Meyve Türleri, Sert Kabuklu Meyveler, Cilt III, Ege Üniv. Zir. Fak. Yayınları. No: 556., Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova-İzmir. 10)Soylu, A., 2004. Kestane Yetiştiriciliği ve Özellikleri. Hasad Yayıncılık, 64s. 11)Şen, S. M., 2011. Ceviz, ÜÇM Yayınları/3, Tarımsal Yayınlar/1,220 s.

Dersin İçeriği

Organik tarımın tarihçesi, mevzuat ve yönetmelikler, organik sert kabuklu meyve yetiştiriciliğinin Türkiye için önemi, bahçe yer seçimi ve toprak hazırlığı, anaç ve çeşit seçimi, kültürel uygulamalar, organik gübreler, mikoriza ve mikrobiyal preparatlar, fındık zuruf kompost uygulaması, organik yollarla bitki koruma, organik olarak yetiştirilen ürünlerin besin değerleri, organik üretimde hasat ve hasat sonrası işlemler, pazarlama.

Dersin Amacı

Bu derste Türkiye için önemli olan organik sert kabuklu meyve türleri (fındık, ceviz, kestane, badem ve antepfıstığı) yetiştiriciliğinin kovansiyonel yetiştiriciliğe göre farklarının, organik yetiştiricilik için gerekli koşulların, yöntem ve uygulamalar ile organik bahçe yönetiminin öğretilmesi amaçlanmıştır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş, organik tarımın tarihçesi ve genel kavramları.
2 Giriş, organik tarımın tarihçesi ve genel kavramları.
3 Organik tarımın gelişim süreci, organik tarım kanunu ve yönetmeliği
4 Organik tarımın gelişim süreci, organik tarım kanunu ve yönetmeliği
5 Organik sert kabuklu meyve yetiştiriciliğinin ilkeleri.
6 Organik sert kabuklu meyve yetiştiriciliğinin Türkiye için önemi.
7 Organik tarım sertifikasyon sistemi.
8 Organik meyve yetiştirme teknikleri.
9 Yer seçimi, toprak hazırlığı, dikim sistemleri, anaç ve çeşit seçimi ve kültürel işlemler.
10 Ara sınav
11 Organik gübreler ve organik kökenli mineral gübreler.
12 Kompost yapılabilecek maddeler ve kompost hazırlığı. Fındık zurufu kompost yapımı ve uygulamaları.
13 Organik yollarla bitki koruma, elde yapılan ilaçlar ve organik tarımda kullanılan ticari ruhsatlı organik ilaçlar.
14 Organik olarak yetiştirilen ürünlerin besin değerleri.
15 Organik üretimde, hasat ve hasat sonrası işlemler ile özel uygulamalar.
16 Pazarlama stratejisi.