Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Beyhan, N. 2010. Organik Sert Kabuklu Meyve Yetiştiriciliği Ders Notları (Basılmamış) 2. Ulusal ve uluslararası bilimsel dergilerde yayımlanmış makaleler, ppt sunumlar ve web siteleri 3. Ling, K.; Lafer, G.; Schloffer, K.;Innerhofer, G.; Meister, H., 2003. Organic Fruit Growing. Cabi publishing, 281 p. 4. Holz, K. 2003. Organic Agriculture: Sustainability, Markets and Policies, By O ECD, (Organisation for Economic Cooperation and Development), 400 p. 5. Wilkinson, J. 2005. Nut Grower’s Guide. CSIRO Publishing, 225 p. 6. Eliot, C., 2003. The New Organic Grower. Textbook. 7. Karl, S., 2002. Successfull Small-Scale Farming: An Organic Approach. Textbook. 8. Beyhan, N., 2011. Fındık Ders Notları (Yayınlanmamış) 9) Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E., İsfendiyaroğlu, M., 2004. Ilıman İklim Meyve Türleri, Sert Kabuklu Meyveler, Cilt III, Ege Üniv. Zir. Fak. Yayınları. No: 556., Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova-İzmir. 10)Soylu, A., 2004. Kestane Yetiştiriciliği ve Özellikleri. Hasad Yayıncılık, 64s. 11)Şen, S. M., 2011. Ceviz, ÜÇM Yayınları/3, Tarımsal Yayınlar/1,220 s.
Dersin İçeriği
Organik tarımın tarihçesi, mevzuat ve yönetmelikler, organik sert kabuklu meyve yetiştiriciliğinin Türkiye için önemi, bahçe yer seçimi ve toprak hazırlığı, anaç ve çeşit seçimi, kültürel uygulamalar, organik gübreler, mikoriza ve mikrobiyal preparatlar, fındık zuruf kompost uygulaması, organik yollarla bitki koruma, organik olarak yetiştirilen ürünlerin besin değerleri, organik üretimde hasat ve hasat sonrası işlemler, pazarlama.
Dersin Amacı
Bu derste Türkiye için önemli olan organik sert kabuklu meyve türleri (fındık, ceviz, kestane, badem ve antepfıstığı) yetiştiriciliğinin kovansiyonel yetiştiriciliğe göre farklarının, organik yetiştiricilik için gerekli koşulların, yöntem ve uygulamalar ile organik bahçe yönetiminin öğretilmesi amaçlanmıştır.