Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Orhan Kurt Doç. Dr. Hasan Akay *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

arla Ürünlerinde Standardizasyon, Kalite ve Depolama, S. SEKİN, E.Ü.Z.F. Ders Notları Brennand, C., and D. Hendricks. 1988. “Food Storage in the Home.” USU Extension Circular 257, Logan, Utah. 16 p.

Dersin İçeriği

Tarla bitkilerine ait genel bilgiler verildikten sonra kimyasal yapılara göre muhafazası, muhafazanın amaçları ürünün kurutulması, depolamaya hazırlanması ürün grubu bazında depo özellikleri, muhafazada miktar ve kalite kayıplarının en aza indirilmesi için gerekli bilgilerin verilmesi

Dersin Amacı

Tarla bitkilerine ait genel bilgiler verildikten sonra kimyasal yapılara göre muhafazası, muhafazanın amaçları ürünün kurutulması, depolamaya hazırlanması ürün grubu bazında depo özellikleri, muhafazada miktar ve kalite kayıplarının en aza indirilmesi için alınacak önlemler. Tarla ürünlerinin depolanmasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Ürün hasadı ve ürünlerin hasat sonrası depolamaya hazırlanması
2 Hasada yardımcı kimyasallar, defoliant ve desikant uygulamaları
3 Tarla kayıpları
4 Kurutma ve işleme
5 Kurutma sistemleri, yığın kalınlığı, havalandırma ve ürün transferi
6 Depolamada nem, sıcaklık ve süre faktörleri, Nem belirleme yöntemleri
7 Depolanan ürün özelliklerinin etkisi,
8 Depo koşullarının ürüne etkileri
9 Arasınav
10 Üründe kimyasal bozulma nedenleri
11 Depoların temel özellikleri, yerleri ve şekilleri
12 Depo tipleri
13 Depoda sıcaklığın kontrolü
14 Depoda sıcaklığın nemin kontrolü
15 Gıda ve tohum için depolamada dikkat edilecek hususlar