Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Açıkgöz, E., 2001. Yem Bitkileri Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Tarla Bitkileri Böl..Vipaş Aş. Yayın No: 58, Bursa. Baytekin, H., Gül, İ., 2009. Yem Bitkileri, Genel Bölüm Cilt I, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayınları, İzmir. Rodney Dwain Horrocks, John F Valentine, 1999. Harvested Forages. ISBN-13: 9780123562555, Pages: 426 Barnes R., Nelson C. J., Moore K. J. and Collins M., "FORAGES" The Science of Grassland Agriculture, Vol I-II, 6th (2013).
Dersin İçeriği
Kuru ot üretimi ve depolamaya etkili hasat öncesi faktörler (bitki türü, hasat devresi, yaprak oranı, toprak, bölgenin iklim durumu, hastalık ve zararlılar, yabancı otlar, yıllık ve günlük değişimler) ve hasat sonrası faktörler (ot kurutma yöntemleri, ot biçme alet ve makinaları, otun toplanması ve depolanması, otun fiziki durumu gibi) incelenecektir. Kurutma ve depolama sırasında otun besin maddesi kayıpları ve kuru otun kalitesi hakkında bilgi edinilecektir.
Dersin Amacı
Kuru ot üretimi ve depolanmasında hasat öncesi ve sonrası faktörlerin etkisi bu dersin esas amacını oluşturmaktadır. Ayrıca, kurutma ve depolamanın otun lezzetliliğine ve sindirilme oranına etkileri de incelenmektedir.