Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Orhan Kurt Prof. Dr. İlknur Ayan *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Açıkgöz, E., 2001. Yem Bitkileri Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Tarla Bitkileri Böl..Vipaş Aş. Yayın No: 58, Bursa. Baytekin, H., Gül, İ., 2009. Yem Bitkileri, Genel Bölüm Cilt I, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayınları, İzmir. Rodney Dwain Horrocks, John F Valentine, 1999. Harvested Forages. ISBN-13: 9780123562555, Pages: 426 Barnes R., Nelson C. J., Moore K. J. and Collins M., "FORAGES" The Science of Grassland Agriculture, Vol I-II, 6th (2013).

Dersin İçeriği

Kuru ot üretimi ve depolamaya etkili hasat öncesi faktörler (bitki türü, hasat devresi, yaprak oranı, toprak, bölgenin iklim durumu, hastalık ve zararlılar, yabancı otlar, yıllık ve günlük değişimler) ve hasat sonrası faktörler (ot kurutma yöntemleri, ot biçme alet ve makinaları, otun toplanması ve depolanması, otun fiziki durumu gibi) incelenecektir. Kurutma ve depolama sırasında otun besin maddesi kayıpları ve kuru otun kalitesi hakkında bilgi edinilecektir.

Dersin Amacı

Kuru ot üretimi ve depolanmasında hasat öncesi ve sonrası faktörlerin etkisi bu dersin esas amacını oluşturmaktadır. Ayrıca, kurutma ve depolamanın otun lezzetliliğine ve sindirilme oranına etkileri de incelenmektedir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Yem bitkileri, kaba yem ve kuru ot tanımları ve özellikleri
2 Kuru ot üretiminde hasat öncesi faktörlerin etkisi (bitki türü, hasat devresi, yaprak oranı)
3 Kuru ot üretiminde hasat öncesi faktörlerin etkisi (toprak, bölgenin iklim durumu)
4 Kuru ot üretiminde hasat öncesi faktörlerin etkisi (hastalık ve zararlılar, yabancı otlar, yıllık ve günlük değişimler)
5 Hasat (biçim zamanı, biçim sıklığı, biçim yüksekliği )
6 Kuru ot üretiminde hasat sonrası faktörlerin etkisi (ot kurutma yöntemleri -ot biçme alet ve makinaları - doğal ve yapay kurutma - ot kurutma esnasında meydana gelen besin maddesi kayıpları)
7 Kuru ot üretiminde hasat sonrası faktörlerin etkisi (otun toplanma ve depolanması -kuru otun balyalanması, kuru ot yığınlarının ölçülmesi)
8 Kuru ot üretiminde hasat sonrası faktörlerin etkisi (otun fiziki durumu -)
9 Kuru otların değerlendirilmesi (kompozisyon, biçim devresi, renk, doku, tazelik, koku, temizlik)
10 Kuru otun kalitesi (lezzetlilik, organik besin maddeleri ve mineral maddeler kapsamı, belirli hayvan türlerine elverişliliği yani yemden yararlanma derecesi).
11 Kuru otun sindirilme oranı ve buna etki eden faktörler
12 Kuru ot üretiminde tarla ve depo kayıpları
13 Düşük kaliteli kaba yemlerin kimyasal maddelerle muamelesi
14 Düşük kaliteli kaba yemlerin kimyasal maddelerle muamelesi
15
16