Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Hatice Bozoğlu *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ders kitapları öğrencilerin derste anlatılan konuların daha iyi anlaşılması için önerilmektedir. Lisan seviyesinde de kullandığımız ders notumuzdan genel bilgiler tekrarlanmakta, ulusal ve uluslararası bitki tohum merkezlerinin bitki tanımlama listeleri incelenecektir. Kalite analizleri için AOAC baz alınmak üzere yeni yapılmış makaleler incelenerek yöntemler değerlendirilecektir.

Dersin İçeriği

Yemeklik baklagillerin morfolojik, agronomik ve kalite özelliklerinin bilinmesi

Dersin Amacı

Yemeklik tane baklagillerin yer aldığı Leguminocae familyasının genel özellikleri , Yemeklik tane baklagillerden nohut, mercimeğin kök, gövde, yaprak, çiçek, meyve ve tane özellikleri, Bu bitkilerin karakterizasyon listeleri, verimi belirleyen unsurlar, tane baklagillerin kalite unsurları ve bunların tespit yöntemlerinin öğrenilmesi

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Yemeklik tane baklagillerin yer aldığı Leguminocae familyasının genel özellikleri
2 Yemeklik tane baklagillerden nohut, mercimeğin kök, gövde, yaprak, çiçek, meyve ve tane özellikleri
3 Yemeklik tane baklagillerden bezelye ve baklanın kök, gövde, yaprak, çiçek, meyve ve tane özellikleri
4 Yemeklik tane baklagillerden fasulye ve börülcenin kök, gövde, yaprak, çiçek, meyve ve tane özellikleri
5 Yemeklik bakagillerin description listelerinin incelenmesi
6 Yemeklik bakagillerin description listelerinin incelenmesi
7 Tohumluk kalitesi için fiziksel özelliklerin tespiti (safiyet, hektolitre vs) Tohumluk kalitesi için biyolojik özellikler (çimlenme hız ve gücü testleri)
8 Tohumun hidratasyon özelliklerinin (su alma, şişme kapasite ve indeksleri) tespiti
9 Tanede Protein analizi
10 Tanede nişasta analizi,
11 Tanede amiloz analizi
12 Baklagillerde aminoasitler, kimyası, analizi
13 Baklagillerde aminoasitler, kimyası, analizi
14 Baklagiller ve beslenme
15
16