Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Ayhan Horuz *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1.Özbek, N., 1969. Deneme tekniği. I. Sera denemesi tekniği ve metotları. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları ders Kitabı No.138, 345 s.

Dersin İçeriği

1.Saksı denemelerinin kurulmasında dikkate alınması gereken teknik konular ve uygulama teknikleri. 2.Toprak verimliliğinin belirlenmesinde saksı denemesi yöntemleri (mikrobiyolojik yöntemler, biyolojik yöntemler, radyoizotop yöntemleri) 3.Sekara yöntemi, nicholas yöntemi, neaubeaur yöntemi, a-değeri yöntemi, mitscherlich yöntemi, jenny yöntemi, colwell yöntemi, 4.Topraksız ortamlarda saksı denemeleri, organik ve inorganik ortamlar, su kültürü ve besin çözeltisi formülleri ve element konsantrasyonları, substrat ortamının besin içerikleri, 5.Toprak bitki ilişkilerinde nükleer tekniklerin kullanılması 6.Saksı denemelerinin yorumlanmas, tesadüf parselleri, latin kare, faktöriyel, bölünmüş parseller deneme deseninin yorumlanması 7.Yarayışlı besin elementi tayininde kullanılan kimyasal yöntemlerin seçimi ve biyolojik yöntemlerle olan ilişkilerinin belirlenmesi 8.Saksılarda yetiştirilen bitkilerde besin noksanlığı simptomlarının teşhisi

Dersin Amacı

Saksılarda toprak, kum, substrat ve su kültürü tekniklerini ve metotlarını uygulayarak toprakların verimlilik derecelerini ve gübre ihtiyaçlarını belirlemek, ayrıca topraksız kültürde (kum, substrat ve su kültürlerinde) bitkilerin beslenebilmeleri için gerekli ortam şartlarını belirlemektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Saksı denemelerinin kurulmasında dikkate alınması gereken teknik konular ve uygulama teknikleri
2 Toprak verimliliğinin belirlenmesinde saksı denemesi yöntemleri(mikrobiyolojik yöntemler, biyolojik yöntemler, radyoizotop yöntemleri)
3 Mikrobiyolojik yöntemler (sekara yöntemi, nicholas yöntemi)
4 Biyolojik yöntemler (neaubeaur yöntemi, a-değeri yöntemi, mitscherlich yöntemi, jenny yöntemi, colwell yöntemleri)
5 Radyoizotop yöntemleri (A-değeri, L değeri, E değeri)
6 Topraksız ortamlarda saksı denemeleri, organik ve inorganik ortamlarTopraksız ortamlarda saksı denemeleri, organik ve inorganik ortamlar
7 Su kültürü ve besin çözeltisi formülleri element konsantrasyonları
8 Substrat ortamının ve besin çözeltisinin besin element içerikleri,
9 Ara sınav
10 Toprak bitki ilişkilerinde nükleer tekniklerin kullanılması
11 Saksı denemelerinde hasat ve ürün miktarlarının belirlenmesi (KM olarak)
12 Saksı denemelerinin yorumlanması, tesadüf parselleri, latin kare, faktöriyel, bölünmüş parseller deneme deseninin yorumlanması
13 Yarayışlı besin elementi tayininde kullanılan kimyasal yöntemlerin seçimi ve biyolojik yöntemlerle olan ilişkilerinin belirlenmesi
14 Saksılarda yetiştirilen bitkilerde besin noksanlığı simptomlarının teşhisi (makro elementler için)
15 Saksılarda yetiştirilen bitkilerde besin noksanlığı simptomlarının teşhisi (Mikro elemnetler için)