Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Güray Erener *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Canbolat, Ö., Yem Analiz Yöntemleri ve Yem Değerlendirme. :Medyay Kitabevi, 2019. Kutlu, H.R., 2008. YEM DEĞERLENDİRME ve ANALİZ YÖNTEMLERİ -Ders Notu-Adana

Dersin İçeriği

Kaba ve yoğun yem kaynaklarının tanıtımı, teknolojik özellikleri, yemi kaynaklarının besin madde içerikleri ve beslemeyi engelleyici madde içeriklerin tanıtımı, yem ve yem maddelerine uygulanan teknolojik işlemlerin tanıtımı, yemlerin saklanması ve Karma Yem Endüstrisi, Ülkemizdeki Durumu ve Sorunları

Dersin Amacı

Başarılı bir hayvansal üretim için, pazar durumunun dikkate alınması, hayvancılık konusunda eksiksiz teknik bilgi ve yeterli miktar ve kalitede yem üretimi ve bu yemlerin niteliklerinin çok iyi bilinmesi gerekir. Bu dersin amacı hayvancılıkta kullanılan tüm yem kaynaklarının her yönüyle tanıtımı

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Yemin tanımı ve sınıflandırılması
2 Yemlerin Değerini Etkileyen Faktörler
3 Yem Analizleri Yem Analiz Laboratuvarı Laboratuvar Alet ve Ekipmanları Laboratuvar Malzemeleri Laboratuvar Ekipmanlar
4 Laboratuarda Yapılan Analizler Fiziksel Analizler Bazı Yemelerin Fiziksel Özellikleri Kimyasal Analizler Fiziksel Analizler Bazı Yemelerin Fiziksel Özellikleri Kimyasal Analizler
5 Yemlerden Örnek Alma Kaba Yemlerden Örnek Alma Yeşil ve Sulu Yemlerden Örnek Alma Yoğun (Kesif) Yemlerden Örnek Alma Karma Yem ve Mineral Yem Karışımlarından Örnek Alma Kaba Yemlerden Örnek Alma Yeşil ve Sulu Yemlerden Örnek Alma Yoğun (Kesif) Yemlerden Örnek Alma Karma Yem ve Mineral Yem Karışımlarından Örnek Alma
6 Yemlerin Kimyasal Analize Hazırlanması Yemlerin Kimyasal Analize Hazırlanması
7 Yemlerin Kimyasal Analizi Yemlerin Kimyasal Analizi Yemlerin Kimyasal Analizi
8 Kuru Madde Tayini Kuru Madde Tayini Kuru Madde Tayini
9 Ham Kül (ve Organik Madde) Tayini Ham Kül (ve Organik Madde) Tayini Ham Kül (ve Organik Madde) Tayini
10 Ham Yağ Tayini Ham Yağ Tayini Ham Yağ Tayini
11 Ham Protein Tayini Ham Protein Tayini Ham Protein Tayini
12 ADF Tayini ADF Tayini ADF Tayini
13 NDF Tayini NDF Tayini
14 Ham Selüloz Tayini Ham Selüloz Tayini Ham Selüloz Tayini