Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Ali Vaiz Garipoğlu Prof. Dr. Ünal Kılıç *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Kutlu, H.R., Çelik, B. Yemler Bilgisi ve Yem teknolojisi. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No:266, Ders Kitapları Yayın No: A-86. Bülbül, H. Yemlerde Kalite Kontrolü ve Olumsuzlukları. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Konya İl Kontrol Laboratuvar Müd. Yay. KONYA http://www.fao.org/docrep/005/X7660E/x7660e06.htm http://bioengr.ag.utk.edu/Extension/ExtPubs/PB1255.pdf

Dersin İçeriği

Dünya ve Türkiye'de kaba yem üretimiyle ilgili genel bilgiler, kaba yem muhafazasında kullanılan yöntemler hakkında genel bilgiler, yeşil otların muhafazasında kurutma yönteminin diğer muhafaza yöntemleriyle (silaj) karşılaştırılması, ot kurutmada kullanılan yöntemler, otların kurutulmasında dikkate alınması gereken önlemler.<br />

Dersin Amacı

Bu dersin amacı kuru otların ruminantların beslenmesindeki önemleri ve yeşil otların besin değerlerini kaybetmeden kurutulmasında dikkat edilmesi gerekli kurallar ve ot kurutmada kullanılan yöntemleri öğrenmelerinin sağlanmasıdır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Kurutmanın Önemi ve kurutmanın Teorik Olarak İncelenmesi
2 Ot Kurutma Aşamaları
3 Tarlada ot kurutma avantaj ve dezavantajları
4 Sehpalarda ot kurutmanın avantaj ve dezavantajları
5 Yapay kurutmanın avantaj ve dezavantajları
6 Baklagillerin kurutulması
7 Buğdaygillerin kurutulması
8 Ot kurutmada dikkat edilecek hususlar
9 Ot kurutmada kimyasal uygulamalar
10 Ot kurutma yöntemlerinin karşılaştırılması
11 Kurutmaya alternatif muhafaza yöntemleri, silolama
12 Haylaj yapımı
13 Dondurarak saklama
14 Ot muahafaza yöntemlerinin karşılaştırılması
15 Yem kurutmada maliyetin belirlenmesi