Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Ergin Öztürk *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Prof. Dr. Ergin Öztürk tarafından hazırlanan güncel ders notu

Dersin İçeriği

5. Yem Tüketimi ve Enerji Metabolizması: Yem Tüketimi, Enerji Dengesi ve Yağlanma Arasındaki İlişkiler ve Enerji Metabolizması; Yemleme Programlarının Düzenlenmesi; Yağlanmaya sindirim sistemi Büyüklüğü ve Enzim Aktivitesinin Etkileri Protein Dönüşümü ve Enerji Metabolizması Lipidlerle diğer besin maddeleri arasındaki İlişkiler Çeşitli faktörlerin lipid metabolizmasına etkileri, lipid metabolizmasının sonucu oluşan diğer rahatsızlıklar Karma yem yapımında yaygın olarak kullanılan bitkisel ve hayvansal yağların yağ asiti kompozisyonları, ve çeşitli hayvanlar için kullanılabilirlikleri Yemlik yağların özellikleri; Hayvansal yağlar, Bitkisel yağlar, Lokanta artığı yağlar, Karışık yağlar, Yağların enerji değeri Yağlardan yararlanmayı etkileyen faktörler, Yaş-yağ düzeyi ilişkisi Yağlarda kalite kontrolü, Yağların bozulması ve stabilite Değişik tür, ırk veya genotipte, değişik fizyolojik dönemlerde hayvanların karma yemlerinde bitkisel ve hayvansal yağların kullanımının verime etkileri.

Dersin Amacı

Değişik tür, ırk veya genotipte, değişik fizyolojik dönemlerde hayvanların karma yemlerinde bitkisel ve hayvansal yağların kullanımının verime etkilerini öğretmek

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Lipidlerin Sınıflandırılması, Özellikleri ve Fonksiyonları, Yağ Asitleri
2 Yağlar ve Mumlar. Yapıları, özellikleri, bozulmaları, oksidasyonları, hidrojenasyonları
3 Bileşik Lipidler (fosfolipidler, glikolipidler, kolin), Steroller (kolesterol, koprosterol, fitosteroller).
4 Lipid metabolizması sindirimi, absorpsiyonu, depolanması, dinamik durum, yiyecek kaynağı ve vücut yağının tabiatı, yağların katabolizması, ketosis, esansiyel yağ asitleri, yağın özel besleme değeri.
5 Yem Tüketimi ve Enerji Metabolizması: Yem Tüketimi, Enerji Dengesi ve Yağlanma Arasındaki İlişkiler ve Enerji Metabolizması; Yemleme Programlarının Düzenlenmesi; Yağlanmaya sindirim sistemi Büyüklüğü ve Enzim Aktivitesinin Etkileri
6 Hormonal Kontrol
7 Protein Dönüşümü ve Enerji Metabolizması
8 Lipidlerle diğer besin maddeleri arasındaki İlişkiler
9 Çeşitli faktörlerin lipid metabolizmasına etkileri, lipid metabolizmasının sonucu oluşan diğer rahatsızlıklar
10 Karma yem yapımında yaygın olarak kullanılan bitkisel ve hayvansal yağların yağ asiti kompozisyonları, ve çeşitli hayvanlar için kullanılabilirlikleri
11 Yemlik yağların özellikleri; Hayvansal yağlar, Bitkisel yağlar, Lokanta artığı yağlar, Karışık yağlar, Yağların enerji değeri
12 Yağlardan yararlanmayı etkileyen faktörler, Yaş-yağ düzeyi ilişkisi
13 Yağlarda kalite kontrolü, Yağların bozulması ve stabilite
14 Değişik tür, ırk veya genotipte, değişik fizyolojik dönemlerde hayvanların karma yemlerinde bitkisel ve hayvansal yağların kullanımının verime etkileri