Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Selim Bıyık *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Bal Arısı (Apis mellifera L.) Yetiştiriciliği, Hastalıkları ve Ürünleri. 2017. ISBN: 978-605-84656-3-3. Bereket Akademi Yayınları. 419s. 2. Snodgrass, R. E., 1956. Anatomy of The Honey Bee. Ithaca, Cornell University Press. 3. Jones, R., 1999. Beekeeping As a Business. IBRA (International Bee research Association), UK. 70 pp. 4. Winston, M., L., 1987. The Biology of the Honey Bee. Harvard University Pres, London. 281 pp.

Dersin İçeriği

Arı (Apis mellifera L.) ürünlerinin önemi, Arı ürünlerinin Besleme Değerleri, Arı ürünlerinin Ekonomiye Katkısı, Başlıca Arı ürünleri ve özellikleri, Bal, Polen, Arı Sütü, Balmumu, Arı Zehri, Arı Larvası, Ana Arı, Arı Ekmeği, Oğul Arı, Arı ürünleri üretimi, Koloniden ürün üretim Dönemlerinin Tespiti, ürünlerinin Hasat Edilebilmelerinin Belirlenmesi, ürünlerinin Uygun Yöntemlerle Hasat Edilmesi, Arı ürünlerinin İşlenmesi ve Ambalajlanması, ürünlerin İşleme Ortamı ve özellikleri, Uygun İşleme Yöntemleri, Ambalajlamanın Amaç ve özellikleri, Arı ürünlerinin Muhafazası, Muhafazanın önemi, ürün Bazında Muhafaza Koşulları.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, bal arısı (Apis mellifera L.) ürünlerinin üretim metotlarını inceleyerek üretilen ürünlerin uygun yöntemlerle işlenmesi ve pazarlanmaya hazır hale getirilmesi ve yine bu ürünlerin gerekli durumlarda uygun koşullarda muhafaza edilmesi ve korunmasını öğrencilere benimsetmektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Genel tanım ve kavramlar Genel tanım ve kavramlar
2 Bal arısı ürünlerine giriş Bal arısı ürünlerine giriş
3 Bal arısı ürünlerinden bal üretimi ve yöntemleri Bal arısı ürünlerinden bal üretimi ve yöntemleri
4 Üretim yöntemlerine göre ballar ve sınıflandırılmaları Üretim yöntemlerine göre ballar ve sınıflandırılmaları
5 Polen kaynakları ve üretimi Polen kaynakları ve üretimi
6 Polenin yapısı ve arı kolonisi için önemi Polenin yapısı ve arı kolonisi için önemi
7 Arı sütü üretimi yöntemleri Arı sütü üretimi yöntemleri
8 Doolitle yöntemi, arı sütü üretimi açısında avantajları ve önemi Doolitle yöntemi, arı sütü üretimi açısında avantajları ve önemi
9 Propolis üretim teknikleri, kullanım alanları ve önemi Propolis üretim teknikleri, kullanım alanları ve önemi
10 Balın işlenmesi, ambalajlanması ve pazarlanmaya hazır hale getirilmesi ve depolanması Balın işlenmesi, ambalajlanması ve pazarlanmaya hazır hale getirilmesi ve depolanması
11 Polenin işlenmesi, farklı formlarda pazara sunulmaya hazırlanma teknikleri ve muhafazası Polenin işlenmesi, farklı formlarda pazara sunulmaya hazırlanma teknikleri ve muhafazası
12 Arı sütü muhafaza koşulları ve pazarlanması Arı sütü muhafaza koşulları ve pazarlanması
13 Propolisin farklı formlarda işlenmesi, muhafazası ve pazarlanması Propolisin farklı formlarda işlenmesi, muhafazası ve pazarlanması
14 Propolisin farklı formlarda işlenmesi, muhafazası ve pazarlanması Propolisin farklı formlarda işlenmesi, muhafazası ve pazarlanması
15 Genel değerlendirme Genel değerlendirme