Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Emek Aslan Doç. Dr. Aslıhan Kurt Kızıldoğan *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Biosynthesis of Secondary Metabolites - Second Edition R.B. Herbert, Springer; 2 edition (2006) Fermentation microbiology and biotechnology-3rd edition El-Mansi, Mansi Boca Raton, FL : Taylor & Francis/CRC Press, 2012. Metabolomics: Methods and protocols,  Wolfram Weckwerth,, Humana press 2007. Konu ile ilgili videolar https://app.jove.com/ https://app.jove.com/join-class?code=B224E0A1 Güncel makaleler

Dersin İçeriği

Mikrobiyal Biyoteknolojinin temelleri, tarihçesi ve uygulama alanları; biyoteknolojide kullanılan endüstriyel mikroorganizmalar ve biyoteknolojik ürünleri; Biyoteknolojide kullanılan moleküler mikrobiyal teknikler; omiks teknolojisi ve mikrobiyal biyoteknolojideki uygulamaları; Rumen mikrobiyomu; Biyosensörler ve çevresel uygulama alanları; Biyoyakıt üretimi ve araştırma olanakları; Biyoremediyasyon teknolojisinin çevresel uygulamaları; Biyomadencilik ve uygulama alanları; fermentör ve tipleri, bakteriyel polihidroksialkanatlar, PGPRler, ticari kimyasallar, THP üretimi, antibiyotik ve aşı üretimi, mikrobiyal pestisitler.

Dersin Amacı

Mikrobiyal Biyoteknoloji konusunda temel bilgiyi vermeyi, kullanılan güncel metot ve teknikleri tanıtmayı ve mikroorganizmaların, tarım, sağlık, enerji, biyo-güvenlik, ve çevre bilimiyle bağlantılı biyoteknolojik uygulamaları hakkında bilgi edinilmesini amaçlamıştır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Mikrobiyal Biyoteknolojinin tarihçesi, kapsamı: kullanılan teknikler ve örnekler
2 DNA, RNA, protein sentezi, Rekombinant DNA teknolojisi, klonlama, Prokaryot ve ökaryotlarda gen ifadesi ve manipülasyonu
3 Omiks dünyası: genomik, proteomik, transkriptomik, metagenomik, metabolomik
4 Mikrobiyal üreme kinetikleri: kesikli ve sürekli kültür, fermantasyon teknolojisi, biypofilm, immobilize hücreler
5 PROTEİNLERİN REKOMBİNANT MİKROORGANİZMALAR TARAFINDAN BÜYÜK ÖLÇEKLİ ÜRETİMLERİ, PROTEİN MÜHENDİSLİĞİ, DİREKT MUTAGENEZ
6 Biyokatalizler: doğal enzimler ve varyantları
7 Mikroorganizmaların endüstriyel kullanımları: biyopolimerler, aminoasitler, etanol
8 Mikroorganizmaların endüstriyel kullanımları: ticari ürünler,
9 BİYOREMEDİASYON, ATIK SU ARITIMI, AĞIR METALLERİN UZAKLAŞTIRILMASI
10 Biyomadencilik, biyoyakıtlar
11 PGPR’LER, mikrobiyal insektisitler
12 Rumen mikrobiyomu
13 Antibiyotik ve aşı üretimi
14 Alternatif enerji üretimi
15 <sunum 1
16 Sunumlar-2