Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. W.S. and Skinner,J.H., (1998) Waste Minimization and Clean Technology; Waste Management Strategies fort he Future.
2. Elkington,J., Shopley, J., ( 1989) Cleaning Up : US Waste Management Technology and 3rd World Development, World Resources Institute.
Dersin İçeriği
Temiz teknolojilere olan gereksinim , temiz teknolojilerin gelişimini etkileyen faktörler ve düzenlemeler; geri kazanım ve yeniden kullanım, atık minimizasyonu, endüstriyel risk yönetimi, sürdürülebilir kalkınma, kaynak sınırlamaları, ekolojik etiketleme, çevresel denetimler, pazarlama, biyolojik bozunabilirlik, tehlikeli atık ve atıksu kontrol ve arıtımı, standartlar, enerji ile ilgili konular : yenilenebilir enerji, enerji tasarrufu, teknosistemlerin termodinamiği, yeşil teknoloji, temiz üretim ve atık yönetimi stratejileri ;atık arıtımı ve arazide iyileştirme teknolojileri; otomasyon ve enstrümentasyon, merkezi ve merkezi olmayan üretim, entegre üretim.
Dersin Amacı
Dersin amacı, endüstriyel kirlenme kontrolünün en etkin ve geniş kapsamlı şeklini oluşturan temiz teknoloji kavramının ve temiz teknoloji uygulamalarının kavramsal olarak ve uygulama örneklerinden yararlanılarak açıklanmasıdır.