Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Evren *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Evren, M., 2024. Şarap Teknolojisi. Ders Notu<br />Alkol ve Alkollü İçkiler Teknolojisi. Işıl Fidan ve İsmet Şahin A.Ü. Ziraat Fak. 1983.<br />Alkollü İçkiler Teknolojisi. Oğuz Kılıç. Uludağ Üniversitesi Baımevi. 1990.<br />Özel Şaraplar. Işıl Fidan ve Ertan Anlı. Kavaklıdere Eğitim Yayınları. No:3. 2000.

Dersin İçeriği

Şarap ve sağlık, şarap ekonomisi ve dünya şarapçılığı, yerli ve yabancı şaraplık üzüm<br />çeşitleri, üzüm ve şıranın bileşimi, beyaz ve kırmızı şarapların üretim teknolojisi, pembe ve<br />kabarcıklı şarapların yapılması, şarapların olgunlaştırılması; dinlendirme, şaraplarda asit<br />azalması, aktarmalar, kükürtleme, durultma, berraklaştırma, filtrasyon, şarapların<br />olgunlaştırılmasında soğutma ve pastörizasyon, şarapların satışa hazırlanması, şarap<br />işletmeleri, şarapların kimyasal bileşimi, şarap ve yemek, şarap atıklarının<br />değerlendirilmesi.

Dersin Amacı

Beyaz ve kırmızı şarapların üretim teknolojilerini incelemek.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş
2 Şarap ve şarabın tarihçesi, şarapların sınıflandırılması
3 Şarap hammaddesi (üzümün yapısı, kabuk, pulp ve çekirdeğin bileşimi, üzümün olgunlaşması sırasında görülen değişmeler).
4 Şarap işletmesinin kısımları, Üzüm üzerine uygulanan mekanik işlemler (ezme/presleme, kullanılan presler)
5 Şıranın kontrolü ve standardizasyonu (şeker asit, asitliği düşüren maddeler veya tanen ilavesi) ve kükürtleme
6 Alkol fermantasyonu ve maserasyon (cibre fermantasyonu)
7 Fermentasyonda etkili mayalar
8 Şıranın ayrılması ve cibrenin sıkılması
9 Ara sınav
10 Dinlendirme, durultma ve ambalajlama
11 Kırmızı şarap üretimi
12 Beyaz şarap üretimi
13 Lüks şarap üretimi (doğal tatlı şaraplar, likör şarapları, köpüren şaraplar, mitseller)
14 Şarap hata ve hastalıkları
15 Şarap mevzuatı