Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Evren, M., 2024. Şarap Teknolojisi. Ders Notu<br />Alkol ve Alkollü İçkiler Teknolojisi. Işıl Fidan ve İsmet Şahin A.Ü. Ziraat Fak. 1983.<br />Alkollü İçkiler Teknolojisi. Oğuz Kılıç. Uludağ Üniversitesi Baımevi. 1990.<br />Özel Şaraplar. Işıl Fidan ve Ertan Anlı. Kavaklıdere Eğitim Yayınları. No:3. 2000.
Dersin İçeriği
Şarap ve sağlık, şarap ekonomisi ve dünya şarapçılığı, yerli ve yabancı şaraplık üzüm<br />çeşitleri, üzüm ve şıranın bileşimi, beyaz ve kırmızı şarapların üretim teknolojisi, pembe ve<br />kabarcıklı şarapların yapılması, şarapların olgunlaştırılması; dinlendirme, şaraplarda asit<br />azalması, aktarmalar, kükürtleme, durultma, berraklaştırma, filtrasyon, şarapların<br />olgunlaştırılmasında soğutma ve pastörizasyon, şarapların satışa hazırlanması, şarap<br />işletmeleri, şarapların kimyasal bileşimi, şarap ve yemek, şarap atıklarının<br />değerlendirilmesi.