Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. İlkay Koca *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Shadidi, F., 1997. Natural Antioxidants: Chemistry, Health Effects, and Applications.AOCS Press Frei, B., 1994. Natural Antioxidants in Human Health and Disease. 1st Edition, Academic Press, 588p.

Dersin İçeriği

Serbest radikaller, oksidatif stres, antioksidanlar, antioksidanların etki mekanizması, doğal antioksidanlar, doğal antioksidanların saptanması, antioksidanlarca zengin gıdalar, antioksidan aktivite ve antioksidan aktivitenin belirlenmesi

Dersin Amacı

Doğal antioksidanlar ve antioksidan aktivite hakkında ayrıntılı bilgi verme

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Serbest radikaller ve oluşumu
2 Serbest radikaller ve sağlık
3 Lipit oksidasyonu
4 Antioksidan: Tanımı, sınıflandırılması
5 Antioksidan olarak askorbik asit: Gıdalarda bulunuşu, belirlenmesi
6 Antioksidan olarak karotenoidler: Gıdalarda bulunuşu, belirlenmesi
7 Antioksidan olarak Fenolik bileşikler: Bulunuşu, belirlenmesi
8 Antioksidan olarak tokoferoller: Bulunuşu, belirlenmesi
9 Sınav
10 Antioksidan mineraller
11 Antioksidanlarca zengin gıdalar
12 Antioksidanlarca zengin gıdalar
13 Diğer Antioksidanlar: saponin, resveratrol
14 Antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri