Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Fehmi Yazıcı *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Whitaker, J. Voragen, A.G.J., and Wong, D.W.S. 2003. Handbook of Food Enzymology. Marcel Dekker, Inc., New York. USA. 2. Whitaker, J.R. 1994. Principle of Enzymology for the Food Sciences. Marcel Dekker Inc., New York. USA 3. Whitehurst, R.J. and Oort, M.V. 2010. Enzymes in Food Technology. Wiley-Blackwell, Iowa, USA. 4. Parkin, K.L. 2008. Enzymes. In Fennema's Food Chemistry. CRC Press. New York, USA 5. Eskin, N.A.M. 1990. Biochemistry of Foods. Academic Press, Inc., New York, USA 6. Temiz, A. 2005. Enzimler. Gıda Kimyası. Saldamlı İlbilge (Ed). Hacettepe Üniversitesi Yayınları. 7. Enzim Kimyası Ders Notları.

Dersin İçeriği

Giriş, Enzimlerin Sınıflandırılması, Enzimlerin Özellikleri, Enzimlerin Yapısı, Enzim Kinetiği, Gıda Endüstrisinde Enzimler, İmmobolize Enzimler,.

Dersin Amacı

Bu ders kapsamında öğrenciler; 1. Enzimlerin tanımı, sınıflandırılmaları, özellikleri, yapısı, kinetiği hakkında bilgi sahibi olmak, 2. Gıda endüstrisinde enzimlerin kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olmak, 3. Sabit enzim uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak, 4. Gıda mühendisliği eğitiminde enzimle ilgili diğer derslerdeki ihtiyacı gidermek konularını kapsar.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş, Enzimlerin Sınıflandırılması
2 Enzimlerin Özellikleri, Enzim Substrat Bağlanma Modelleri, Enzimin Kataliz Hızına Etki Eden Faktörler,
3 Enzimlerin Yapısı
4 Enzim Kinetiği
5 Enzim Aktivitesinin İnhibisyonu, Enzim Aktivitesinin Düzenlenmesi
6 Enzimatik Esmerleşme Enzimatik Esmerleşme
7 Gıda Endüstrisindeki Enzimler, Karbohidrazlar,
8 Gıda Endüstrisindeki Enzimler: Proteazlar
9 Arasınav
10 Gıda Endüstrisindeki Enzimler: Esterazlar
11 Gıda Endüstrisindeki Enzimler: Oksidoredüktazlar
12 Gıda Endüstrisindeki Enzimler: Çeşitli enzimler
13 İmmobolize Enzimler
14 Sonuç ve değerlendirme