Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Volkan Arif Yılmaz Prof. Dr. Fehmi Yazıcı Dr. Öğr. Üyesi Belkis Tekgüler *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Belitz,H.-D., Grosch W., Schieberle, P. 2009. Food Chemistry. 4th revised and extended edition, Springer-Werlag, Berlin, Germany. Hui, Y.H., 2006, Food Biochemistry and Food Processing, Blackwell Publishing, USA..

Dersin İçeriği

Gıdalarda meydana gelen biyokimyasal değişmeler, gıdaların işlenmesi sırasında oluşan biyokimyasal olaylar. Gıdalarda enzimatik ve enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları, karamelizasyon, asidik ve bazik parçalanma, askorbik asit oksidasyonu, enzimatik olmayan esmerleşmelerin fiziksel ve kimyasal yollarla kontrolü, gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımları.

Dersin Amacı

Gıdalardaki biyokimyasal değişimler ile ilgili bilgilerin ve bu alandaki son gelişmelerin lisans üstü düzeyde öğretilmesi

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Derse giriş
2 Gıda biyokimyası ve kapsadığı alanların tanımı
3 Gıda hammaddelerinde meydana gelen biyokimyasal değişmeler
4 Bitkisel hammaddelerde meydana gelen biyokimyasal değişimler
5 Tahıllarda ve yağlı tohumlarda meydana gelen biyokimyasal değişimler
6 Meyve ve sebzelerde meydana gelen biyokimyasal değişimler
7 Süt ve süt ürünlerinde meydana gelen biyokimyasal değişimler
8 Et ve et ürünlerinde meydana gelen biyokimyasal değişimler
9 Ara sınav
10 Gıdaların işlenmesi sırasında oluşan biyokimyasal olaylar
11 Gıdalarda enzimatik ve enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları, karamelizasyon
12 Enzimatik olmayan esmerleşmelerin fiziksel ve kimyasal yollarla kontrolü
13 Gıda endüstrisinde enzimlerin değişik amaçlarla kullanımları
14 Gıdalarda oluşan biyokimyasal değişimlerin kontrol edilmesi
15 Biyokimyasal reaksiyonlar sonucu meydana gelen renk, tad ve koku değişiklikleri
16 Genel değerlendirme ve tartışma