Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Belkis Tekgüler *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Kayahan, M., 2003. Yağ Kimyası, ODTÜ yayıncılık, Ankara. 220 s. Swern, D., 1979. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products. 4th Ed. John Wiley ve Sons, USA. https://www.aocs.org/

Dersin İçeriği

Lipidlerin tanım ve kapsamı, lipidlerin sınıflandırılmaları, gliseritlerin sınıflandırılması, lipid benzeri bileşikler, doğal antioksidanlar, lipidlerde bozulma reaksiyonları, lipidlerdeki ve yağ asitlerindeki diğer reaksiyonlar, bozulma reaksiyonlarının belirlenmesi, lipidlerin canlılardaki başlıca fonksiyonları

Dersin Amacı

Lipid kimyası ve lipid reaksiyonları hakkında bilgi vermek

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Lipitlerin tanımı ve sınıflandırılması
2 yağ asitleri ve gliseritler
3 Fosfatidler
4 steroller
5 yağda çözünen renk maddeleri
6 yağda çözünen vitaminler
7 yağlarda doğal antioksidanlar
8 hidrokarbonlar ve mumlar
9 ara sınav
10 Lipidlerin hidrolizi
11 lipidlerin oksidasyonu
12 Lipidlerde bozulma tepkimelerinin önlenmesi
13 Lipidlerde oluşan diğer tepkimeler (Hidrojenasyon, interesterifikasyon, sabunlaşma)
14 Lipidlerin canlı yaşamındaki ve gıdalardaki önemi