Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Skidmore, A., 2017. Environmental Modelling with GIS and Remote Sensing, Taylor ve Francis, New York. Longley, P.A., Goodchild, M.F., Maguire, D.J. and Rhind, D.W., 2005. Geographic Information Systems and Science, John Wiley ve Sons, New York. Burrough, P.A. and McDonnell, R.A., 1998. Principles of Geographical Information Systems, Oxford University Press, Oxford. Wise, S., 2002. GIS Basics, Taylor ve Francis, New York. Richards, J.A. and Jia, X., 2006. Remote Sensing Digital Image Analysis: An Introduction, Springer-Verlag, Berlin. Gao, J., 2009. Digital Analysis of Remotely Sensed Imagery, McGraw-Hill, New York. Yomralıoğlu, T, 2000. Coğrafi Bilgi Sistemleri, Temel Kavramlar ve Uygulamalar, KTU Yayınları, Trabzon.
Dersin İçeriği
Çevre yönetimi ve planlamanın önemi, Çevre yönetimi ve planlamada Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve uzaktan algılama uygulamaları, Temel kavramlar, Uzaktan algılama verilerinin elde edilmesi, Sayısal görüntü işleme yöntemleri, Görüntü sınıflandırma ve doğruluk değerlendirmesi, CBS ve konumsal veritabanları, Harita projeksiyonları, Veri yapıları, veri yönetimi, 3 Boyutlu modelleme ve konumsal analizler, Harita çıktılarının oluşturulması.
Dersin Amacı
Uzaktan algılama ve CBS farklı verilerin entegrasyonu ve analiziyle karmaşık çevresel problemlerinin çözümünde etkin olarak kullanılmaktadır. Bu ders kapsamında kentsel ve kırsal planlama, ulaşım planlaması, kıyıların izlenmesi ve afet yönetimi gibi çevresel problemlerin CBS ve uzaktan algılama yöntemleriyle çözümlenmesi konuları anlatılacaktır.