Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Schneid, D.S. and Collins, L., 2000. Disaster Management and Preparedness, CRS Press, Boca Raton. Johnson, R., 2000. GIS Technology for Disasters and Emergency Management, ESRI. Nayak, S. and Zlatanova, S., 2008. Remote Sensing and GIS Technologies for Monitoring and Prediction of Disasters, Springer-Verlag, Berlin. Longley, P.A., Goodchild, M.F., Maguire, D.J. and Rhind, D.W., 2005. Geographic Information Systems and Science, John Wiley ve Sons, New York. Burrough, P.A. and McDonnell, R.A., 1998. Principles of Geographical Information Systems, Oxford University Press, Oxford. Wise, S., 2002. GIS Basics, Taylor ve Francis, New York. Richards, J.A. and Jia X., 2006. Remote Sensing Digital Image Analysis: An Introduction, Springer-Verlag, Berlin. Gao, J., 2009. Digital Analysis of Remotely Sensed Imagery, McGraw-Hill, New York. Yomralıoğlu, T, 2000. Coğrafi Bilgi Sistemleri, Temel Kavramlar ve Uygulamalar, KTU Yayınları, Trabzon.
Dersin İçeriği
Afet yönetimi: Temel Kavramlar, Ülkemizde ve dünyada afet yönetimi, Ülkemizdeki afet mevzuatının değerlendirilmesi, Afet yönetiminin bileşenleri, Afet yönetiminde Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve uzaktan algılama teknolojilerinin kullanılması, Veri üretimi ve entegrasyonu, Uzaktan algılama verileri, Risk ve tehlike analizi, Afet erken uyarı ve kontrol sistemleri, Afet senaryolarının oluşturulması, Uygulama Örneklerinin İncelenmesi.
Dersin Amacı
Afet yönetimi, afetlerin önlenmesi ve afet zararlarının azaltılması amacıyla risk değerlendirmesi, hazırlık, etkin müdahale ve iyileştirme aşamalarından oluşan bir süreçtir. CBS afetlerden etkilenebilecek potansiyel alanların belirlenmesi, planlama, erken uyarı sistemlerinin oluşturulması, gerçek zamanlı veri transferi ve analizler, afet senaryolarının oluşturulması-simülasyon, sorgulama ve raporlama olanaklarıyla çağdaş bir afet yönetiminin temelini oluşturur. Uzaktan algılama, afet öncesinde planlama ve değerlendirme ve afet sonrasında sonuçların takibinde hızlı veri sağlaması nedeniyle afet yönetiminde başlıca veri kaynağıdır. Ders kapsamında öğrencilerin modern afet yönetim modelleri, ülkemizde ve dünyada afet yönetimi, ülkemizde afet mevzuatı hakkında bilgi sahibi olması ve afet yönetiminde CBS ve uzaktan algılama teknolojilerinden yararlanma olanaklarını kavraması amaçlanmaktadır.