Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Aydın Durmuş *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Ders Notları 2. B. Cemeroğlu, “Meyve ve Sebze Teknolojisi II”, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2004.

Dersin İçeriği

Kurutmanın Önemi / Kurutma ile İlgili Prensipler / Kurutma Hızı ve Hesaplanması / Kurutma Hızına Etki Eden Faktörler / Kurutma İşlemininin Modellenmesi / Kurutulmuş Ürünlerin Yapısında Meydana Gelen Değişmeler / Kurutulmuş Ürünlerde Kalite Kriterleri / Kurutma Yöntemleri ve Sistemleri / Doğal ve Yapay Kurutma / Dondurarak Kurutma.

Dersin Amacı

Öğrencilere kurutma teknolojisini anlamalarını sağlamak / Kurutma teknolojisinde uygulanan yöntemleri analiz etme, bilgi ve becerisini kazandırmak / Kurutulmuş ürünlerde kalite ve kaliteye etki eden faktörlerini analiz etme, bilgi ve becerisini kazandırmak / Kurutma teknolojisinde uygulanan yeni teknikler hakkında bilgi ve deneyim kazandırmak.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Kurutmanın temel prensipleri; Tarımsal ürünlerin kurutulması konusunda genel bilgiler verilecektir. Konu anlatımı, Tartışma, ÖdKurutmanın temel prensipleri; Tarımsal ürünlerin kurutulması konusunda genel bilgiler verilecektir. Konu anlatımı, Tartışma, ÖdKurutmanın temel prensipleri; Tarımsal ürünlerin kurutulması konusunda genel bilgiler verilecektir. Konu anlatımı, Tartışma, Öd
2 Kurutma havasının psikometrik özellikleri; Kurutma havasının buhar basıncı, bağıl nem, mutlak nem, kuru ve yaş termometre sıcaklığı, nemli havanın hacmi Konu anlatımı, Tartışma, ÖdevKurutma havasının psikometrik özellikleri; Kurutma havasının buhar basıncı, bağıl nem, mutlak nem, kuru ve yaş termometre sıcaklığı, nemli havanın hacmi Konu anlatımı, Tartışma, Ödev
3 Kurutma havasının psikometrik özellikleri; Psikometrik diyagramların kurutma işlemlerinde kullanılması, kurutma için gerekli hava miktarı ve ısı enerjisinin hesaplanması Konu anlatımı, Tartışma, Ödev Kurutma havasının psikometrik özellikleri; Psikometrik diyagramların kurutma işlemlerinde kullanılması, kurutma için gerekli hava miktarı ve ısı enerjisinin hesaplanması Konu anlatımı, Tartışma, Ödev
4 Denge nemi kavramı, Konu anlatımı, Tartışma, Uygulama, Ödev
5 Kurutmayla ilgili teorik bilgiler; Kurutma teorisi, kurumanın statiği ve kinetiği, ince tabaka halinde kurutma ilkeleri, Konu anlatımı, Tartışma, Uygulama, ÖdevKurutmayla ilgili teorik bilgiler; Kurutma teorisi, kurumanın statiği ve kinetiği, ince tabaka halinde kurutma ilkeleri, Konu anlatımı, Tartışma, Uygulama, Ödev
6 Kurutmayla ilgili teorik bilgiler; Sabit ve azalan hızla kuruma evreleri, teorik ve yarı teorik modeller, kalın tabaka halinde kurutma ilkeleri Konu anlatımı, Tartışma, Ödev
7 Kuruma hızı ve kuruma hızını etkileyen faktörler, Konu anlatımı, Tartışma, Ödev
8 Kurutma işlemlerinin modellenmesi, Konu anlatımı, Tartışma, Ödev
9 Kurutulmuş ürünün yapısında meydana gelen değişimler, Konu anlatımı, Tartışma, ÖdevKurutulmuş ürünün yapısında meydana gelen değişimler, Konu anlatımı, Tartışma, Ödev
10 Kurutma yöntemleri ve sistemleri, Konu anlatımı, Tartışma, Ödev
11 Doğal ve yapay kurutma, Konu anlatımı, Tartışma, Ödev
12 Sebze ve meyvelerin kurutulması, Konu anlatımı, Tartışma, ÖdevSebze ve meyvelerin kurutulması, Konu anlatımı, Tartışma, Ödev
13 Tahılların kurutulması, Konu anlatımı, Tartışma, Ödev
14 Kurutulmuş ürünlerin kalite kriterleri ve depolanması, Konu anlatımı, Tartışma, Ödev