Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Sercan Demirci *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Karl, H. and Willig, A., Protocols and Architectures for Wireless Sensor Networks, Wiley Peleg, D., Distributed Computing: A Locality-Sensitive Approach, Siam

Dersin İçeriği

Dersin amacı, protokoller üzerinde odaklı olmak üzere kablosuz sensör ağları için bir temel oluşturmaktır. Ders, kablosuz sensör ağları uygulamaları ile sensör ve ağların yapısı hakkında verilen girişle başlar. Devamında, farklı kablosuz ağ protokol katmanlarındaki (fiziksel, MAC, routing) zorluklar, sensör ağlarının özel gereklilikleri dikkate alınarak sunulur ve bu katmanlar için tasarlanan haberleşme protokolleri incelenir. Ders ayrıca, kablosuz sensör ağlarında programlama, Nesnelerin İnterneti ve Makineler arası İletişim gibi ekstra konuları içerir.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, kablosuz sensör ağları üzerine devam eden bilimsel araştırmanın temellerini ve kablosuz sensör ağlarında veri işlemenin temellerini öğretmektir. Kablosuz sensör ağları, son birkaç yılda popülerlik kazanmıştır. Bu alan, doğal parkların uzaktan denetimi, inşaat mühendisliği, güvenlik uygulamaları ve akıllı ulaşım uygulamaları gibi birçok potansiyel uygulamaya sahiptir. Kablosuz sensör ağlarının çalışma prensipleri ve uygulama alanları hakkında bilgi sahibi olmak, bilgisayar bilimi alanında okuyan öğrencilere olumlu katkı sağlayacaktır. Ele alınacak konular, kablosuz sensör ağları, paket yönlendirme, konumlandırma, topoloji kontrolü, güvenlik ve simülasyonun ana uygulama alanlarıdır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Kablosuz Sensör Ağlarına Giriş
2 Kablosuz Sensör Ağları Uygulamaları
3 Sensör Yapısı ve Elemanları
4 Network Yapısı
5 Protokoller
6 Fiziksel Katman
7 Ortam Erişim Kontrol Katmanı
8 Ortam Erişim Kontrol Katmanı
9 Arasınav
10 Yönlendirme
11 Zaman Senkronizasyonu
12 Data-merkezli ve İçerik Tabanlı Ağlar
13 Konumlandırma
14 Topoloji Kontrolü
15 Nesnelerin İnterneti