Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Özgür Çadırcı *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Erol, İ. 1999. Besin Hijyeni. Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi. Doyle, M. 1989. Foodborne bacterial pathogens. New York. Frazier, W., Westhoff, D.C. 1988. Food Microbiology, Singapore. Baltes, W. 2000. Rapid Methods for analysis of food raw material. Germany. Adams, M.R. 2004. Food microbiology . Cambridge : The Royal Society of Chemistry

Dersin İçeriği

Gıda hijyen tanımı ve ilişkisi, gıda üretimi ve aşamaları, gıda hijyeni temel prensipleri ve uygulamaları ile ilgili bilgi verilir.

Dersin Amacı

Gıdaların üretim, işleme, muhafaza ve dağıtım aşamalarında gerekli hijyenik ortamın devamının sağlanması, gıdaların kontamine olma yolları, gıda kontaminasyonlarının önlenmesi konularının öğretilmesi.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıda Hijyeninin temel prensipleri
2 Gıdaların Mikrobiyel Ekolojisi
3 Hayvansal Gıdalardan kaynaklanan sağlık riskleri
4 Gıda Kaynaklı İnfeksiyonların Patogenezi ve İmmun Reaksiyonlar
5 Bakteriyel Gıda İnfeksiyon ve İntoksikasyonları
6 Viral Gıda İnfeksiyonları
7 Paraziter Gıda İnfeksiyonları
8 Fungal Hastalıklar
9 Toksik Deniz Hayvanları
10 Çevresel Potansiyel Toksinler
11 Gıda Muhafaza Yöntemleri
12 Gıdaların Temel Bileşenleri
13 Su Hijyeni
14 Personel Hijyeni
15 Sanitasyon ve hijyen