Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Göknur Terzi Gülel *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Merdol, 2003. Sanitasyon, Hijyen Eğitimi. Bulduk, 2003. Gıda ve Personel Hijyeni Metin,M., Öztürk, F. 2005. Süt İşletmelerinde Sanitasyon Norman G. Marriott and Robert B. Gravani, 2006. Principles of Food Sanitation (Food Science Texts Series), 5 th edition, Springer,

Dersin İçeriği

Hijyen sanitasyon, Mikroorganizma ve sanitasyon ilişkisi, Su hijyeni, Personel Hijyeni, işletme hijyeni, Temizlik ve Temizlik Maddeleri, Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar, Sanitasyon işlemlerinin yönetimi

Dersin Amacı

Hijyen sanitasyon, Mikroorganizma ve sanitasyon ilişkisi, Su hijyeni, Personel Hijyeni, işletme hijyeni, Temizlik ve Temizlik Maddeleri, Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar, Sanitasyon işlemlerinin yönetimi

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi
2 Gıdaların biyolojik kontaminasyon kaynakları ve önlenmesi
3 Gıda kontaminantlarının sağlık riskleri
4 Temizlik ve temizlik maddeleri
5 Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar
6 Personel hijyeni
7 Alet-ekipman hijyeni
8 Gıda endüstrisinde kullanılan suyun özellikleri ve dezenfeksiyonu
9 Böcekler, kemiriciler ve bunlarla mücadele
10 Arasınav
11 Gıdaların fiziksel ve kimyasal kontaminasyon kaynakları ve önlenmesi
12 Su Kimyası
13 Uluslararası Gıda Kanunları; Avrupa, Amerika ve Türk Gıda Kodeksleri
14 Öğrenci Ödevleri
15 Öğrenci Ödevleri