Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Göknur Terzi Gülel *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Minij, J., Aparna, S.V., Kumari, A. (2020). Dairy Processing: Advanced Research to Applications 1st ed. Springer, e book <br /><br />Britiz, T.J., Robinson, R.K.(2008). Advanced Dairy Science and Technology, England. e book<br /><br />Hui, Y.H. (2006). Dairy Science and Technology Handbook : Product Manufacturing. John Wiley & Sons Inc, USA. e book<br /><br />Tekinşen, O.C., Tekinşen, K. (2005). Süt ve Süt Ürünleri. Selçuk Üniversitesi Basımevi – Konya.<br /><br />Metin, M. (2005). Süt Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İzmir.<br /><br />Varnam, A.H., Sutherland, J.P (2001). Milk and Milk Products: Technology, chemistry and microbiology. An Aspen publication,<br /><br />Patrick F. Fox, Paul McSweeney, Timothy M. Cogan, Timothy P. Guinee (2000). Fundamentals of Cheese Science.An Apsen Publication,. <br /><br />Walstra,P., Geurts, T.J., Noomen,A., Jellema,A., van Boekel, M.A.J.S. (1999). Dairy Technology. Marcel Dekker,Inc.<br /><br />Demirci, M. ve Şimşek O. (1997). Süt İşleme Teknolojisi. Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. – İstanbul.<br /><br />Hui, Y.H. (1993). Dairy Science and Technology Handbook. USA<br /><br />Özalp, E. ve Kaymaz, Ş. (1994). Süt Ürünleri Teknolojisi. Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Teksir – Ankara.

Dersin İçeriği

Pastörize süt, sterilize ve kondanse sütler, yoğurt, meyveli yoğurt, ayran, kefir, kımız, tereyağı, süt tozu, dondurma, yerli ve yabancı peynir üretim teknolojileri konuları öğretilir.

Dersin Amacı

Süt ve süt ürünleri hakkında genel bilgi verilmesi, üretim teknikleri, üretim kusurları ve muhafaza teknikleri konularının öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Sütün tanımı ve bileşimi
2 Sütün bileşimine etki eden faktörler
3 Çiğ sütün mikrobiyolojisi;mikroorganizma çeşitleri ve çoğalma koşulları
4 Sütte bulaşma kaynakları: sağım hijyeni,
5 Sütün taşınması, depolanması ve soğuk zincir
6 Pastörizasyon, sterilizasyon ve UHT
7 Homojenizasyon
8 Fermente süt ürünleri (yoğurt, kefir) üretimi
9 Peynir çeşitleri ve üretim teknolojileri;
10 Tereyağı ve krema üretimi
11 Dondurma üretimi
12 Süt tozu ve diğer süt ürünlerinin üretimi
13 Süt ve süt ürünlerinde kalite kontrol: kimyasal ve mikrobiyolojik analizler
14 Gıda güvenliği, HACCP ve yasal düzenlemeler; veteriner hekim rolüSınav