Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Göknur Terzi Gülel *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi, Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi AbD.,Ankara. İnal, T. (1990). Süt ve Süt ürünleri hijyen ve teknolojisi, İstanbul. Metin, M. 2001. Süt Teknolojisi. Sütün Bileşimi ve İşlenmesi. Ege Üniversitesi Basımevi – İzmir. Demirci, M. ve Şimşek O. 1997. Süt İşleme Teknolojisi. Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. – İstanbul. Tekinşen, O.C.,, 2000. Süt ürünleri Teknolojisi. Tekinşen, O.C., Tekinşen, K. 2005. Süt ve Süt Ürünleri. Selçuk Üniversitesi Basımevi – Konya. Özalp, E. ve Kaymaz, Ş. 1994. Süt Ürünleri Teknolojisi. Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Teksir – Ankara. Metin, M. 2005. Süt Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İzmir.

Dersin İçeriği

Sütün Tanımı<br />Sütün Genel Fiziksel Özellikleri<br />Sütün kimyasal bileşimi <br />Sütün Genel Özellikleri<br />Süt mikrobiyolojisi<br />Sütün Yapısına ve Bileşimine Giren Unsurlar<br />Anormal Sütler<br />Sütün Biyolojik Elemanları<br />Sütte Bulunan Hücreler<br />İçme sütü teknolojisi, pastörizasyon, sterilizasyon

Dersin Amacı

Sütün yapısı, bileşimi, özellikleri, bileşimine etki eden faktörleri hayvan türlerine göre de karşılaştırmalı olarak bilgi vermek, sütün mikroflorası, sütte kullanılan starter kültürler, sütün pıhtılaşma mekanizması ile içme sütü teknolojisi hakkında bilgi verilir

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Sütün Yapısı ve Bileşimi Sütün Bileşimine Etki Eden Faktörler
2 Sütün Fizikokimyasal Özellikleri
3 Süt yağı
4 Sütün karbonhidratları
5 Sütün azotlu maddeleri (Proteinler)
6 Anormal sütler
7 Sütte inhibitör maddeler
8 Enzimler
9 Süt mikroorganizmaları
10 İçme sütü teknolojisi, pastörizasyon
11 Sterilizasyon, UHT
12 Sınav
13 Homojenizasyon
14 Sütün kalite nitelikleri
15 Süt sanayi sanitasyon ve hijyen