Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Göknur Terzi Gülel *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

O. Cenap Tekinşen, K. Kaan Tekinşen. (2005). Süt ve Süt Ürünleri. Selçuk Üniv. Basımevi, Konya.

Dersin İçeriği

-Tereyağın tanımı -Tereyağın bileşimi -Kremanın standardizasyonu -Kremanın olgunlaştırılması -Tereyağ yapımı, -Tereyağın yoğrulması, -Tuzlanması -Tereyağ kusurları

Dersin Amacı

Tereyağın tanımı, bileşimi, yapım teknolojileri ve tereyağ kusurları hakkında bilgilerin verilmesini amaçlar.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Tereyağın tanımı ve bileşimi
2 Tereyağın sınıflandırılması
3 Kremanın tanımı
4 Kremanın asitliğinin giderilmesi
5 Kremanın standardizasyonu
6 Kremanın pastörizasyonu
7 Kremanın olgunlaştırılması
8 Ara sınav
9 Tereyağ yapımı
10 Tereyağ starter kültürleri
11 Yayıklama
12 Tereyağın yıkanması, yoğrulması,
13 Tuzlama, paketleme, muhafaza
14 Tereyağ kusurları
15 Final