Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Göknur Terzi Gülel *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Anonim, Türk Gıda Kodeksi, Dondurma Tebliği, Tebliğ No: 2004/45, http://www.kkgm.gov.tr/TGK/Teblig/2005_45.html, 2005. 2. SEZGİN Emel, Metin ATAMER, Celalettin KOÇAK, Atilla YETİŞMEYEN, Asuman GÜRSEL, Ayşe GÜRSOY, Süt Teknolojisi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara, 2007. 3. TEKİNŞEN O. Cenap ve Abdi KARACABEY, Bazı Stabilizatör Karışımlarının Kahramanmaraş Tipi Dondurmanın Fiziksel ve Organoleptik Nitelikleri Üzerine Etkisi, VHAG Proje No:594, TÜBİTAK, Ankara, 1984. 4. ÜÇÜNCÜ Mustafa. Süt Teknolojisi II. Bölüm. EÜ Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir, 1996.

Dersin İçeriği

Dondurma üretiminde kullanılan ham maddeler ve yardımcı maddeler ile dondurma üretimi konusunda gerekli bilgi ve becerilerin kazandırıldığı eğitim bilgilerini içerir.

Dersin Amacı

Gerekli ortam sağlandığında Türk Gıda Kodeksine uygun olarak dondurma üretimi yapabilecek bilgiye sahip ; Dondurma Miks’i hazırlayabilecek, İşleyebilecek ve ambalajlayabilecek eğitimi vermek.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dondurmanın Tanımı ve Özellikleri-
2 Dondurma Çeşitleri
3 Dondurma Üretiminde Kullanılan Maddeler ve Özellikleri
4 Dondurma Miks’inin Özellikleri -
5 Miks’in işlenmesiMiks Ham Maddelerinin Tartımı ve Karıştırılması
6 Miks’in işlenmesi-
7 Miks’in Dondurulması-
8 Dondurmanın Ambalajlaması
9 Soğuk Hava Depoları ve Dağıtım- ertleştirme -
10 Dondurmada Karşılaşılan Kusurlar-
11 Dondurmanın mikrobiyolojik kalitesi-
12 Dondurmanın kimyasal kalitesi-
13 Dondurmada mikrobiyolojik ve kimyasal analizler-
14 Dondurmada mikrobiyolojik ve kimyasal analizler-
15 Hijyen kuralları