Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Merdol, 2003. Sanitasyon, Hijyen Eğitimi.
Bulduk, 2003. Gıda ve Personel Hijyeni
Metin,M., Öztürk, F. 2005. Süt İşletmelerinde Sanitasyon
Norman G. Marriott and Robert B. Gravani, 2006. Principles of Food Sanitation (Food Science Texts Series), 5 th edition, Springer,
Dersin İçeriği
Sanitasyon tanımı ile gıda üretimindeki önemi, sanitasyon uygulamaları ve bu uygulamalar esnasında kullanılan sanitazan maddeler ve gıda sanayinde kritik kontrol noktalarının belirlenmesi hakkında bilgi verilir.
Dersin Amacı
Gıda güvenliği ve sanitasyon, sanitasyonun biyogüvenlikle ilişkisi, sanitasyonun mikroorganizmalarla ilişkisi, çevre ve bina sanitasyonu, suyun sanitasyonu, gıda sanitasyonunda önemli mikro-organizmalar ve kontrolü, kimyasal maddeler ve gıdalar, atıklar ve sanitasyonu, süt işletmelerinde sanitasyon, et işletmelerinde sanitasyon, konserve işletmelerinde sanitasyonun sağlanması, gıdaların hazırlanmasında ve kullanılan araçların sanitasyonu konularının öğretilmesi.