Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Göknur Terzi Gülel *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Tekinşen, O.C., Tekinşen, K. 2005. Süt ve Süt Ürünleri. Selçuk Üniversitesi Basımevi – Konya. Özalp, E. ve Kaymaz, Ş. 1994. Süt Ürünleri Teknolojisi. Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Teksir – Ankara. Metin, M. 2005. Süt Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İzmir. Metin, M. 2001. Süt Teknolojisi. Sütün Bileşimi ve İşlenmesi. Ege Üniversitesi Basımevi – İzmir. Demirci, M. ve Şimşek O. 1997. Süt İşleme Teknolojisi. Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. – İstanbul. Hui, Y.H. 1993. Dairy Science and Technology Handbook. 1. Principles and properties. USA Hui, Y.H. 1993. Dairy Science and Technology Handbook. 2. Product Manufacturing. USA. Cogan, T.M., Accolas, J.P. 1996. Dairy starter culture. USA. Marth, E.H., Steele, J.L. 2001. Applied dairy microbiology. USA Trevor Britz, Richard K. Robinson 2008. Advanced Dairy Science and Technology, Wiley-Blackwell, Emler H. Marth, James L. Steele, 2001. Apply Dairy Microbiology Second edition. USA,

Dersin İçeriği

Çiğ süt üretiminde hijyen Sütte bulaşma kaynakları ve kontaminasyon yolları Süt mikroflorası ve sütle bulaşan patojenler Sağım hijyeni, depolama ve taşıma koşulları Pastörizasyon, sterilizasyon ve diğer ısıl işlemler Süt ve süt ürünlerinde kalite kriterleri Süt işletmelerinde sanitasyon, temizlik ve dezenfeksiyon yöntemleri Süt ürünlerinde (peynir, yoğurt, tereyağı, dondurma vb.) hijyen uygulamaları Gıda güvenliği sistemleri (HACCP, ISO 22000 vb.) süt sanayisinde uygulanışı

Dersin Amacı

Sağlıklı ve hijyenik bir süt üretimi için sütün fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi, hijyen ve sanitasyon kurallarının öğretilmesini amaçlar.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Sütün tanıtımı, süt hijyeninin önemi
2 Sütün bileşimi
3 Çiğ sütte bulaşma kaynakları (sağım hijyeni, hayvan sağlığı, çevre koşulları)
4 Süt mikroflorası (yararlı ve zararlı mikroorganizmalar)
5 Sütle bulaşan patojenler ve halk sağlığı açısından önemi
6 Isıl işlemler: pastörizasyon, sterilizasyon, UHT, mikrofiltrasyon
7 Sütün soğutulması, depolanması ve taşınmasında hijyen kuralları
8 Ara sınav
9 Süt ürünlerinde hijyen (peynir, yoğurt, tereyağı, dondurma vb.)
10 Süt işletmelerinde hijyen ve sanitasyon uygulamaları
11 Dezenfektanlar, temizlik maddeleri ve uygulama yöntemleri
12 Gıda güvenliği sistemleri (HACCP, ISO 22000, GMP) süt sanayisinde uygulamaları
13 Süt ve süt ürünlerinde kalite kontrol testleri (mikrobiyolojik, kimyasal, duyusal)
14 Süt ve süt ürünlerinde kalite kontrol testleri (mikrobiyolojik, kimyasal, duyusal)
15 Sınav