Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Tekinşen, O.C., Tekinşen, K. 2005. Süt ve Süt Ürünleri. Selçuk Üniversitesi Basımevi – Konya.
Özalp, E. ve Kaymaz, Ş. 1994. Süt Ürünleri Teknolojisi. Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Teksir – Ankara.
Metin, M. 2005. Süt Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İzmir.
Metin, M. 2001. Süt Teknolojisi. Sütün Bileşimi ve İşlenmesi. Ege Üniversitesi Basımevi – İzmir.
Demirci, M. ve Şimşek O. 1997. Süt İşleme Teknolojisi. Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. – İstanbul.
Hui, Y.H. 1993. Dairy Science and Technology Handbook. 1. Principles and properties. USA
Hui, Y.H. 1993. Dairy Science and Technology Handbook. 2. Product Manufacturing. USA.
Cogan, T.M., Accolas, J.P. 1996. Dairy starter culture. USA.
Marth, E.H., Steele, J.L. 2001. Applied dairy microbiology. USA
Trevor Britz, Richard K. Robinson 2008. Advanced Dairy Science and Technology, Wiley-Blackwell, Emler H. Marth, James L. Steele, 2001. Apply Dairy Microbiology Second edition. USA,
Dersin İçeriği
Çiğ süt üretiminde hijyen
Sütte bulaşma kaynakları ve kontaminasyon yolları
Süt mikroflorası ve sütle bulaşan patojenler
Sağım hijyeni, depolama ve taşıma koşulları
Pastörizasyon, sterilizasyon ve diğer ısıl işlemler
Süt ve süt ürünlerinde kalite kriterleri
Süt işletmelerinde sanitasyon, temizlik ve dezenfeksiyon yöntemleri
Süt ürünlerinde (peynir, yoğurt, tereyağı, dondurma vb.) hijyen uygulamaları
Gıda güvenliği sistemleri (HACCP, ISO 22000 vb.) süt sanayisinde uygulanışı
Dersin Amacı
Sağlıklı ve hijyenik bir süt üretimi için sütün fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi, hijyen ve sanitasyon kurallarının öğretilmesini amaçlar.