Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Mustafa Salman *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ergün, A., Tuncer, Ş. D., Çolpan, İ., Yalçın, S., Yıldız, G., Küçükersan, M. K., Küçükersan, S., Şehu, A., Saçaklı, P. 2016. Yemler, Yem hijyeni ve Teknolojisi, 6. baskı, Kardelen Ofset Matbaacılık Tanıtım Hizmetleri San. Ltd. Şti., İncesu Cad. 96'lar Apartmanı 6/Y Kolej-ANKARA. Tel: 0312 432 13 78. ISBN: 975-97808-3-8. Van Soest, P.J., Robertson, J.D., Lewis, B.A.,1991. Methods for dietary fibre, neutral detergent fibre and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J Dairy Sci., 74:3583-3597. AOAC, 2006. Official Methods of Analysis, 18th edn. Association of Official Analytical Chemists, Inc., Arlington, VA.

Dersin İçeriği

Besin maddeleri analiz metotları : Kuru Madde Analizi Organik Madde Analizi Ham Protein Analizi Ham Yağ Analizi Nötral Deterjan Fiber(NDF) Asit Deterjan Fiber(ADF) Asit Deterjan Lignin (ADL)

Dersin Amacı

Yemlerin ham besin maddeleri analiz yöntemlerinin temel prensiplerinin anlatılması ve uygulamalı olarak analiz metotlarının öğretilmesi

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Kaba ve konsantre yemlerin tanımı, sınıflandırılması ve genel özellikleriYemlerin ham besin maddeleri analizi için hazırlanması Kaba ve konsantre yemlereden örnek alma ve değirmende öğütme
2 Laboratuvar cihaz, malzeme ve kimyasalların tanıtımı Laboratuvar cihaz, malzeme ve kimyasal çözeltilerin hazırlanması
3 Kuru Madde (KM) Analizi Kuru Madde (KM) Analizi için yem örrneklerinin hazırlanması
4 Organik Madde(OM) Analizi Organik Madde(OM) Analizi için yem örrneklerinin hazırlanması
5 Ham protein Analizi Ham protein analizi için yem örrneklerinin hazırlanması
6 Ham Yağ (HY) Analizi Ham Yağ (HY) Analizi için yem örrneklerinin hazırlanması
7 Ham Selüloz Analizi Ham Selüloz Analizi için yem örrneklerinin hazırlanması
8 Asit Deterjan Fiber(ADF) Analizi Asit Deterjan Fiber(ADF) Analizi için yem örrneklerinin hazırlanması
9 Asit Deterjan Fiber(ADF) Analizi Asit Deterjan Fiber(ADF) Analizi için yem örrneklerinin hazırlanması
10 Nötral Deterjan Fiber(NDF) Analizi Nötral Deterjan Fiber(NDF) Analizi için yem örrneklerinin hazırlanmas
11 Nötral Deterjan Fiber(NDF) Nötral Deterjan Fiber(NDF) Analizi için yem örrneklerinin hazırlanması
12 Asit Deterjan Lignin (ADL)Analizi Asit Deterjan Lignin (ADL)Analizi için yem örrneklerinin hazırlanması
13 Asit Deterjan Lignin (ADL)Analizi Asit Deterjan Lignin (ADL)Analizi için yem örrneklerinin hazırlanması
14 Asitte çözünmeyen azot (ADIN)Analizi Asitte çözünmeyen azot (ADIN)Analizi için yem örrneklerinin hazırlanması
15 Asitte çözünmeyen azot (ADIN)Analizi Asitte çözünmeyen azot (ADIN)Analizi için yem örrneklerinin hazırlanması