Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Mehmet Akif Yörük Prof. Dr. Zehra Selçuk *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

"1)Sarı M, Bolat D, Çerçi İ H, Önol A G, Deniz S, Azman M A, Şahin K, Güler T, Tatlı Seven P, Karslı M A, Şahin N, Nursoy H, Çiftçi M, Bingöl N T (2008). Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları. Medipress Matbaacılık Yayıncılık Ltd..Şti., Malatya. 2)Ergün A, Tuncer ŞD, Çolpan İ, Yalçın S, Yıldız G, Küçükersan MK, Küçükersan S, Şehu A Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi Pozitif, Ankara. 2004 3)Pesti GM, Miller BR Animal Feed Formulation-Economics and Computer Applications 1993 Chapman and Hall, London."

Dersin İçeriği

"Çiftliklerde ve yem fabrikalarında gerekli olan rasyonların hazırlanmasında ana ilkeler ve teknikler Yem maddelerinin çeşitli rasyonlarda kullanılabilme miktarları Farklı yaşlardaki farklı hayvan türleri özellikle kanatlı ve ruminantlar için rasyon hazırlama Hayvanlarda beslenme şekline bağlı ortaya çıkan metabolik problemlerin rasyon düzenlemesi yoluyla çözümleme yolları"

Dersin Amacı

Çiftliklerde ve yem fabrikalarında gerekli olan rasyonların hazırlanmasında ana ilkeler ve teknikleri ile yem maddelerinin çeşitli rasyonlarda kullanılabilme miktarlarını bilen, farklı yaşlardaki farklı hayvan türleri özellikle kanatlı ve ruminantlar için rasyon hazırlayabilen uzmanlar yetiştirmektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Rasyon, Dengeli rasyon, Besleme standartları
2 Rasyon hazırlanmasını etkileyen faktörlerin genel sınıflaması
3 Rasyon hazırlanmasını etkileyen hayvan ile ilgili faktörler
4 Hayvanların kurumadde, enerji ve besin madde gereksinimlerinin belirlenmesi
5 Rasyon hazırlanmasını etkileyen yem ile ilgili faktörler
6 Konsantre yem karmalarının dengelenmesinde göz önünde bulundurulacak faktörler
7 Arasınav
8 Rasyon hazırlanmasını etkileyen maliyet ile ilgili faktörler
9 Rasyon hazırlama teknikleri
10 Pearson kare metodu ile rasyon hazırlama
11 Deneme yanılma metodu ile rasyon hazırlama
12 Denklem metodu ile rasyon hazırlama
13 Bilgisayar metodu ile rasyon hazırlama
14 Final Sınavı