Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Umut Aykut *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Laboratuvar Tekniği, İsmat Türkler, 1969. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:381 Laboratuar Teknikleri ve Temel Gıda Analizleri. Dora, 2015. Bursa Gıda Analiz Uygulamaları / Kollektif, Sidas Yayınları, 2014

Dersin İçeriği

Analitik kimya temel bilgileri, Kimyasal analizlerde kullanılan malzemeler ve özellikleri, Analitik kimyada temel işlemler, Gravimetrik analiz, Volumetrik analiz, Çözeltiler ve indikatörler, Asit ve Baz çözeltileri, Normal çözeltiler, Molar çözeltiler, Osmol çözeltiler, Doymuş çözeltiler, ppm ve ppb çözeltiler, % çözeltiler, Çözelti hazırlama, Çözelti ayarlama, pH kavramı, % asitlik, Çözünürlük.

Dersin Amacı

Temel besin analizleri ve laboratuvar çalışmalarına eksiksiz bir altyapı sağlayarak; problem çözme ve analitik düşünme yeteneğini kazandırmaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş Giriş
2 Kimyasal analizde hatalar (Terimlerin tanımları, deneysel verilerdeki hata tipleri) Laboratuvar cam malzemelerinin tanıtımı ve kullanılması
3 Laboratuvar malzemeleri ve kullanımları ve Laboratuvar güvenliği Laboratuvar cam malzemelerinin tanıtımı ve kullanılması
4 Analitik kimyada temel işlemler Laboratuvar Cihazlarının tanıtımı ve kullanılması
5 Gravimetrik analiz metotları Kimyasalların tanıtımı
6 Gravimetrik işlem hesaplamaları Cam malzemelerin temizlenmesi
7 Titrimetrik analiz metotları Pipet ve büret kullanımı
8 Çözelti çeşitleri pH metre kullanımı
9 Vize
10 Çözelti hazırlama ve hesaplama işlemleri Çözelti hazırlamag
11 Normal çözelti ve hesaplamaları Çözelti hazırlamag
12 Molar çözelti ve hesaplamaları Çözelti hazırlamag
13 Çözelti ayarlama hesaplamaları Çözelti hazırlamag
14 pH ve % asitlik hesaplamaları Çözelti hazırlamag
15 Diğer çözelti çeşitleri ve hesaplamaları Çözelti hazırlamag
16 Genel tekrar Tekar
17 ---- ----
18 ---- ----
19 ---- ----
20 ---- ----
21 ---- ----