Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Umut Aykut *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Altuğ ,T., Gıda Katkı Maddeleri. Meta Basım ve Matbaacılık Hizmetleri. Bornova - İzmir, 2006. Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ankara Gültekin, F. Fark etmeden yediklerimiz gıda katkı maddeleri. Server Yayınları. 2014.

Dersin İçeriği

Gıda katkı maddeleri hakkında genel bilgi, yasal düzenlemeler ve her bir katkı maddesi grubu hakkında detaylı bilgi verilmesi

Dersin Amacı

Gıda katkı maddelerinin gıdalarda kullanım amaçları ve gıdalarda kullanımına izin verilen katkı maddeleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek. Gıdalarda kullanımına izin verilmeyen hile ve tağşiş amaçlı katılan maddeler hakkında bilinçlendirmek. Gıda katkı maddesi ve gıda ilişkisi yanı sıra katkı maddeleri kullanımıyla halk sağlığının ilişkilendirilmesinde bilinçli bir yaklaşım tarzı kazandırmaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 GirişGiriş: Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobioyolojik özellikleri Yok Yok
2 Gıdaların kimyasal fiziksel ve mikrobiyolojik özellikleriKatkı maddelerinin tanımı ve kullanım amaçları Yok Yok
3 Katkı maddelerinin tanımı ve kullanım amaçlarıKatkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler Yok Yok
4 Katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemelerKatkı maddelerinin sınıflandırılması Yok Yok
5 Katkı maddelerinin sınıflandırılmasıKatkı maddelerinin besinin duyusal özellikleri ve sağlık açısından değerlendirilmesi Yok Yok
6 Katkı maddelerinin besinin duyusal özellikleri ve sağlık açısından değerlendirilmesiAntioksidanlar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları Yok Yok
7 Antioksidanlar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonlarıAsitliği düzenleyiciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları Yok Yok
8 Asitliği düzenleyiciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonlarıEmülgatörler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları Yok Yok
9 VizeVize
10 Emülgatörler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonlarıStabilizatörler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları Yok Yok
11 Stabilizatörler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonlarıGamlar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları Yok Yok
12 Gamlar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonlarıKoruyucular: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları Yok Yok
13 Koruyucular: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonlarıRenklendiriciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları Yok Yok
14 Renklendiriciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonlarıLezzet maddeleri ve tatlandırıcılar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları Yok Yok
15 Lezzet maddeleri ve tatlandırıcılar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonlarıTopaklanma önleyiciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları Yok Yok
16 Topaklanma önleyiciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonlarıGenel tekrar Yok Yok
17 -----
18 -----
19 -----
20 -----
21 -----