Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Bekir Şakir KONYALI *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Richard Palmer, Hermenötik, İbrahim Görener (çev.), İstanbul: Ağaç Kitapevi, 2008. Paul Ricoeur, Yorum Teorisi: Söylem ve Artı Anlam, Gökhan Yavuz Demir (çev.), Paradigma Yayınları, İstanbul 2007 Gadamer, Hans Georg, Hakikat ve Yöntem, Hüsamettin Arslan ve İsmail Yavuzcan (çev.), 2 Cilt, Paradigma Yayınları, İstanbul 2009. Hans-Georg Gadamer, Güzelin Güncelliği, Fatih Tepebaşılı (çev.), Konya: Çizgi Kitapevi, 2005 Gadamer, Hans Georg, “Metin Sorunları”, Çağdaş Filozoflarla Söyleşiler, Kıta Felsefesi Tartışmaları, Richard Kearney (haz.), Hüsamettin Arslan (çev.), Paradigma Yayınları, İstanbul 2010, s. 195-223. Hans-Georg Gadamer, “Hermeneutik”, Hermeneutik Üzerine Yazılar, Doğan Özlem (çev.), İnkılâp Yayınları, İstanbul 2003, s. 11-32. Heidegger, Martin, Sanat Eserinin Kökeni, Fatih Tepebaşılı (çev.), De ki Yayınları, Ankara 2002. Tatar, Burhanettin, Felsefî Hermenötik ve Yazarın Niyeti: Gadamer vs. Hirsch, Vadi Yayınları, İstanbul 2016. Tatar, Burhanettin, 3 Derste Hermenötik, Vadi Yayınları, İstanbul 2016. Tatar, Burhanettin, “Edebi Hermenötik”, Din, İlim ve Sanatta Hermenötik, İstanbul: İsam, 2014, s. 39-75. Tatar, Burhanettin, “Bazı Anlama Tarzları Üzerine Notlar”, Din, İlim ve Sanatta Hermenötik, İstanbul: İsam, 2014, s. 15-37. Tatar, Burhanettin, “Hans-Georg Gadamer ve “Hakikat ve Yöntem” (Wahrheit Und Methode) Adlı Eseri”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, S. 12-13, 2001, s. 241-275. Gökhan Yavuz Demir, Dilin Belirsizliği, İstanbul: Pinhan Yayınları, 2018.

Dersin İçeriği

Edebi analiz tekniklerini edebi eserlere uygulama şeklinde otomatikleşmiş tavrın dışına çıkılarak edebi metnin yorumlamanın ne olduğu felsefi olarak sorgulanacaktır. Edebi eserin anlamının tam olarak belirlenemezliği ve çok katmanlı doğasına uygunluk noktasında Hans-Georg Gadamer'in felsefi hermenötiğinden beslenen edebi hermenötiğin imkanlarının ne olduğu üzerinde durulacaktır. Edebiyat eserinin bir özne olarak okurun önünde konumlandırılan bir analiz nesnesi olamayacağı üzerine dikkat çekilecektir. Edebiyat eserinin bir analiz nesnesi olmanın ötesinde okurun önünde kendisini açan bir dünyaya sahip olduğu üzerinde Martin Heidegger ve Paul Ricoeur'nun düşünceleri etrafında durulacaktır.

Dersin Amacı

Edebi hermenötik dersinin amacı, çeşitli edebiyat teorileri yaklaşımlarını öğrenme ve akabinde onları edebi metinlere tatbik etmenin yaygın bir gelenek haline geldiği lisansüstü edebiyat çalışmaları ortamında, yorum nedir sorusunu fenomenolojik boyutuyla yeniden gündeme getirme çabasıdır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Hermenötik nedir?
2 Edebi hermenötik nedir?
3 Edebi metnin anlamının belirlenemez ve sabitlenemez doğası.
4 Bazı edebi metni anlama tarzları ve sorunları
5 Analiz tekniklerinin uygulanma alanı olarak edebiyat eseri
6 Edebiyat eserinin özne nesne şemasına indirgenerek yorumlanması
7 Edebi metnin dünyası, Paul Ricoeur
8 Sanat eserinin bir dünya olarak açılması, Martin Heidegger
9 Ara SınavAra Sınav
10 Edebi metni anlamlandırma çabası
11 Okurun yazı karşısında anlam üretme problemi
12 Dünya edebiyatının yorumlanmasındaki sorunlar
13 Türk edebiyatının yorumlanmasındaki sorunlar.
14 Ufukların kaynaşması -Hans-Georg Gadamer-olarak edebi metni anlama çabası
15 Edebi metnin ufkunun yazarın, okurunun ve ortaya çıktığı bağlamın sınırlarını aşmasıEdebi metnin ufkunun yazarın, okurunun ve ortaya çıktığı bağlamın sınırlarını aşması
16 Edebi metnin ufkunun yazarın, okurunun ve ortaya çıktığı bağlamın sınırlarını aşması